Reklama

Dietetyk ostrzega przed spożywaniem takiej soli. Mowa o toksycznych substancjach

Czy spożywanie soli jest zdrowe dla organizmu? Oczywiście wszystko zależy od jej ilości, choć dietetycy niestety nie są na ogół zgodni i w tej kwestii. Pewne jest jednak, że dostępna na rynku sól przeznaczona m.in. do doprawiania potraw, może różnić się składem, w zależności, od którego producenta pochodzi. Zatem na co należy zwracać uwagę, sięgając w sklepie po sól, by wybrać najzdrowszy produkt?

Dietetyk ostrzega przed spożywaniem soli ze szkodliwymi substancjami

Mateusz Ostręga jest dietetykiem, specjalizującym się w dietach niskowęglowodanowych i ketogenicznych, a zarazem twórcą kanału na Youtube i profilu na Instagramie, gdzie popularyzuje zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie.

W jednym ze swoich ostatnich filmów dietetyk wziął pod lupę sól spożywczą, która jest bardzo często wykorzystywana podczas przygotowywania posiłków. Mateusz Ostręga już na początku swojego filmu podkreśla, że sól sama w sobie nie jest szkodliwa, ale podczas zakupów warto bliżej przyjrzeć się etykiecie zawartej na opakowaniu, gdyż sól może zawierać niezdrowe dodatki.

Reklama

Dietetyk twierdzi, że wielu producentów sprzedaje sól zawierającą dwie szkodliwe substancje. Pierwszą z nich jest jodan potasu, który może powodować stany zapalne tarczycy. Ostręga podpowiada, by w zamian za to szukać soli z prozdrowotnym jodkiem potasu.

Czytaj także: Sól, pieprz i cytryna - remedium na dolegliwości zdrowotne

Drugim dodatkiem w soli, który negatywnie wpływa na nasze zdrowie, jest substancja przeciwzbrylająca E536, czyli żelazocyjanek potasu. W kontakcie z naszymi bakteriami jelitowymi może powodować powstawanie substancji toksycznych i stany zapalne w organizmie - mówi dietetyk w nagraniu wideo.

Jaka sól jest najzdrowsza?

Mateusz Ostręga odwiedził jeden z marketów i wnikliwie wczytał się w skład soli na opakowaniach produktów dostępnych od różnych producentów. I choć niektóre zawierały prozdrowotne dodatki, to jednak w swoim składzie zawierały również niezdrowy jodan potasu, co zdaniem dietetyka eliminuje taką sól z diety.

Mężczyzna przyznał jednak, że najlepszym wyborem podczas robienia przez niego zakupów była sól niejodowana, bez szkodliwego jodanu potasu i żelazocyjanku potasu, ale niestety pozbawiona również dobrego dla organizmu jodku potasu

Przeczytaj również: Co jeść, by podnieść ilość płytek krwi w organizmie? Postaw na konkretne produkty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sól | dietetyk | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy