Reklama

Czy warto jeść cytrusy zimą? Oto odpowiedź

Dla wielu osób okres przedświąteczny ma intensywny aromat mandarynek. To jeden z nieodłącznych symboli mikołajek i Bożego Narodzenia. Chętnie sięgamy również po pomarańcze, a cytrusy generalnie zyskały reputację owoców idealnych na zimę. Jednak czy można jeść je bez ograniczeń? Z jednej strony są bogate w witaminę C i inne odżywcze składniki, ale z drugiej usłyszeć można, że wychładzają organizm. Jak jest naprawdę?

Owoce cytrusowe w zimowym jadłospisie: Skąd się biorą i jak je wybierać?

Wraz z nadejściem jesieni kończy się urodzaj lokalnych, sezonowych owoców, które uprawiać można we własnym ogródku. Nic dziwnego, że chętniej zaglądamy do warzywniaków w poszukiwaniu świeżych produktów. Jesienią i zimą cytrusy przybywają do nas z południowej Europy, a także z Azji i Afryki. Najlepiej wybierać owoce sprowadzane z Włoch i Hiszpanii. O tej porze roku są najbardziej dorodne. Jednocześnie ich transport nie zajmuje więcej niż kilka dni, więc nie muszą być obficie spryskiwane chemicznymi środkami, mającymi zapobiegać psuciu.

Właściwości cytrusów: Dlaczego warto je jeść?

Kojarzone są przede wszystkim z wysoką zawartością witaminy C, która nie tylko wspiera odporność, ale wpływa też korzystnie na stan skóry i wzrok. Przez dużą zawartość wody stanowią niskokaloryczną przekąskę, więc mogą pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy bez dokuczliwego uczucia ciągłego głodu. Owoce cytrusowe mają bardzo dobry wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, usprawniając procesy mające na celu odkwaszenie organizmu. Wspierają usuwanie toksyn, więc nie powinno brakować ich w diecie zwłaszcza jesienią i zimą. Ich przyjemny aromat działa zresztą odprężająco, a każdy sposób na poprawę samopoczucia jest dobry, kiedy dopada nas sezonowy spadek nastroju.

Reklama

Czego jeszcze spodziewać się po cytrusach?

Choć mają wiele punktów wspólnych, każdy owoc cytrusowy cechuje się nieco odmiennymi właściwościami. To świetna wiadomość, ponieważ dzięki tej różnorodności łatwiej będzie komponować jadłospis bogaty we wszystkie składniki odżywcze. Prezentujemy najpopularniejsze w naszym kraju gatunki cytrusów.

Mandarynki: Warto uwzględniać je nie tylko w mikołajkowych upominkach. Tym, co wyróżnia je na tle innych cytrusów, jest wysoka zawartość nobiletyny. Pod zagadkowo brzmiącą nazwą kryje się substancja, która zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i miażdżycę naczyń krwionośnych. Jest doskonałym sprzymierzeńcem osób zagrożonych nadwagą i zmagających się z otyłością.

Pomarańcze: Suszone plasterki owocu pięknie prezentują się jako naturalna ozdoba choinkowa. Nie należy jednak wykorzystywać ich jedynie w tej dziedzinie! Popularny owoc cytrusowy jest bogatym źródłem beta-karotenu oraz błonnika pokarmowego. Wśród dobroczynnych właściwości pomarańczy na podkreślenie zasługuje fakt, że zapobiegają one powstawaniu kamieni nerkowych.

Grejpfruty: Są skarbnicą witamin z grupy B, a także magnezu, manganu, potasu i fosforu. Działają przeciwzapalnie, a do tego mają zbawienny wpływ na układ trawienny. Przyspieszają przemianę materii, jednocześnie ograniczając wchłanianie tłuszczów. Jeśli dbać o zgrabną sylwetkę, to koniecznie z grejpfrutami!

Pomelo: Do niedawna niewielu smakoszy decydowało się na wrzucenie owocu do swojego zakupowego koszyka. Obecnie zyskuje coraz większą popularność i mamy nadzieję, że tak zostanie! Wśród cytrusów wyróżnia się największą zawartością kwasu askorbinowego. Dzięki temu łatwiej będzie nie tylko unikać infekcji, ale też zadbać o elastyczność naczyń krwionośnych. Niski indeks glikemiczny pomelo sprawia, że jest bezpiecznym produktem dla diabetyków.

Cytryna: Przez kwaśny smak trudno traktować ją jako samodzielną przekąskę, ale dodawanie cytryny do napojów czy koktajli znacznie podniesie ich wartość odżywczą. Ma działanie pobudzające, więc jest nieodzowna w sezonie jesienno-zimowym, kiedy wielu z nas narzeka na brak energii. Pomoże skoncentrować się na zadaniach, z jakimi mierzymy się każdego dnia. Cytryna usprawnia procesy metaboliczne i pomaga eliminować toksyny.

Czy cytrusy wychładzają organizm?

Latem często przygotowujemy orzeźwiające napoje, w których uwzględniamy dodatek soczystych cytrusów. Skoro pomagają nam walczyć z upałami, to czy na pewno są wskazane podczas zimowych chłodów? Na poparcie tezy o negatywnym wpływie cytrusów na organizm wiele osób przywołuje zasady rządzące tradycyjną medycyną chińską. Dzieli ona produkty spożywcze na rozgrzewające, wychładzające i neutralne. Większość cytrusów zaliczana jest do kategorii drugiej. Do tej pory jednak nie znaleziono naukowego potwierdzenia tej teorii. Co więcej, dobroczynne składniki obecne w składzie owoców zdecydowanie przewyższają te wątpliwości.

Trzeba jednak pamiętać, że zjedzenie jednego owocu dziennie nie zapewni nam zdrowia i dobrej kondycji. Ważna jest różnorodna dieta bogata we wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Cytrusy z pewnością pomogą nam uzupełniać ewentualne niedobory.

To cię zainteresuje:

Dieta oczyszczająca wątrobę. Kto jej potrzebuje, na czym polega?

Głóg: Na co pomoże ta wyjątkowa roślina?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cytrusy | owoce cytrusowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy