Reklama

Czerwony ryż na cholesterol

Ryż należy do produktów lekkostrawnych, jest bogaty w skrobię witaminy z grupy B i sole mineralne. To świetny produkt polecany przede wszystkim sportowcom i osobom z wysokim poziomem cholesterolu.

Czerwony, fermentowany ryż jest źródłem związków regulujących poziom cholesterolu we krwi. Najważniejszym z nich jest lowastatyna. Zmniejsza stężenie lipidów, wspomaga pracę układu krążenia, zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych. 

Chroni przed miażdżycą. Działa przeciwzapalnie. Czerwony ryż kupimy w sklepach orientalnych. Szukajmy go także w sklepach sieciowych. Dostępne są suplementy diety wzbogacone o wyciąg z czerwonego ryżu. Można je kupić bez recepty.

Lowastatynę zawierają też boczniaki - świeże lub w proszku (rozpuszczanym we wrzątku). Ważne! Związek ten stosuje się również jako lek. Dawka jest wówczas ściśle określana przez lekarza.

Reklama

Zalecany jest głównie w sytuacjach, gdy specjalista nie chce dopuścić do pierwszego, poważnego incydentu wieńcowego oraz miażdżycy u pacjenta. Leczenie zmniejsza poziom cholesterolu już po 2 tygodniach, a konkretnych efektów należy spodziewać się po 6 tygodniach. Oczywiście same leki nie wystarczą.

Aby cholesterol utrzymywał się na właściwym poziomie, konieczna jest też zmiana diety (głównie ograniczenie tłuszczów zwierzęcych) i codzienna dawka ruchu. 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy