Reklama

Czarna lista produktów, które niszczą jelita. Natychmiast usuń z diety

O dobry stan jelit powinniśmy dbać nie tylko ze względu na utrzymanie prawidłowego działania układu pokarmowego. Odpowiadają one również za odporność organizmu, dobre samopoczucie, a nawet pracę mózgu. Niestety, podczas komponowania codziennego jadłospisu łatwo o potknięcia, które zamieniają się w katorgę dla jelit. Czego unikać? Podpowiadamy, co najbardziej szkodzi jelitom.

Funkcje jelit

To właśnie w tym miejscu naszego ciała odbywają się kluczowe procesy związane z trawieniem, wchłanianiem niezbędnych składników odżywczych oraz wydalaniem niestrawionych resztek. Jelita muszą pracować jak w zegarku, by mikroorganizmy, które się w nich znajdują, były zdolne do wytwarzania:

  • witaminy K,
  • tiaminy (B1),
  • biotyny,
  • kwasu foliowego.

Mikroflora jelitowa to bardzo zróżnicowane środowisko. Szacuje się, że łączna masa bakterii urzędująca w jelitach wynosi około dwóch kilogramów. Błędem byłoby więc zakładanie, że odpowiadają one wyłącznie za trawienie.

Reklama
  • Chronią również przed stanami zapalnymi i chorobami (zespołem jelita drażliwego czy nowotworem jelita grubego).
  • Biorąc pod uwagę ich istotną rolę w kwestii przyswajania energii i trawienia pokarmów, mechanizmy zachodzące w jelitach mają wpływ również na masę ciała. Nadwaga i otyłość mogą bowiem wynikać z nieprawidłowości w ich pracy.
  • Bakterie znajdujące się w jelitach cechują się pozytywnym wpływem na pracę wątroby - zwłaszcza metabolizm tłuszczów.
  • Odgrywają ważną rolę w budowaniu mocnej odporności.
  • Chronią przed toksynami.
  • Zwiększają przyswajalność składników mineralnych, w tym magnezu, potasu oraz wapnia.

Ustalono, kto nie powinien pić soków owocowych. Nasilają przykre objawy

Zdrowe jelita zaczynają się od naszych codziennych wyborów

Nie musisz od razu decydować się na radykalne oczyszczanie jelit. Dużo lepszym pomysłem jest wyrobienie w sobie nawyku komponowania różnorodnego jadłospisu na co dzień, który będzie wspierać pracę jelit. Okazuje się, że niektóre z popularnych produktów trzeba wykreślić z listy zakupów. Ulubione przysmaki mogą poważnie zaburzać mikroflorę bakteryjną, dając zielone światło chorobotwórczym drobnoustrojom. Co najbardziej szkodzi jelitom? Zapoznaj się z czarną listą.

Cukry proste a flora bakteryjna jelit

Źródła cukru w diecie to nie tylko słodycze, gazowane napoje czy przetworzona żywność. Węglowodany proste obecne są nawet w pieczywie, a jednocześnie stanowią idealną pożywkę dla szkodliwych bakterii i grzybów, które zaczynają dominować nad tymi pożądanymi. Są w stanie szybko wywoływać stany zapalne, a w dalszej perspektywie prowadzić do chorób przewlekłych.

Do pierwszych objawów, które sygnalizują, że w jelitach nie dzieje się dobrze, są:

  • wzdęcia,
  • biegunki,
  • zaparcia,
  • bóle brzucha.

Staraj się uwzględniać w swojej diecie produkty pełnoziarniste bogate w błonnik oraz owoce i warzywa. Nadmiar cukrów prostych w diecie może bowiem prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości oraz zwiększenia ilości tłuszczu trzewnego.

Te osoby poważnie cierpią po spożyciu cebuli. Sprawdź, czy się do nich zaliczasz

Jakich mięs unikać dla zdrowia jelit?

Mimo że np. wołowina cieszy się opinią wykwintnego produktu, należy do czerwonych mięs, których nie należy jeść zbyt często - najwyżej dwa razy w tygodniu, nie przekraczając 500 gramów. Choć niektórzy uważają je za świetnie źródło żelaza, nadmiar czerwonego mięsa w diecie może przyczyniać się do rozwoju raka jelita grubego.

Starajmy się unikać również przetworzonych produktów mięsnych. Parówki czy konserwy często cechują się małą zawartością mięsa, a do tego wypełnione są sztucznymi dodatkami i substancjami (solą, konserwantami i barwnikami), które doprowadzają do wyjałowienia flory bakteryjnej jelit.

Fit nie zawsze znaczy zdrowo

Nie chcesz spożywać cukru, ale jednocześnie nie chcesz rezygnować ze słodkiego smaku? Właśnie takie osoby często decydują się na spożywanie produktów, w których znajdują się zamienniki cukru. Prym wiedzie aspartam, pojawiający się w składzie napojów, gum do żucia i innych artykułów, które zachęcają nas sloganami "zero cukru", "fit" i "light".

Jest to mordercze dla korzystnych drobnoustrojów, a regularne dostarczanie tego składnika zamienia się w męczarnię dla jelit. Rozpoznasz ją na podstawie bolesnych skurczów, a nawet biegunek.

Polecamy:

Tych składników najbardziej brakuje nam zimą. Jak uzupełnić niedobory?

Włącz do diety. Tarczyca będzie pracować bez zarzutu

 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy