Reklama

Co powinno być w dobrym chlebie?

Im mniej składników, tym lepiej. Zawsze muszą być: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól.

Dodatkami podnoszącymi smak mogą być ziarna i pestki, zioła oraz suszone owoce.

Z jakiej mąki?

Wybieraj typ 1850 (graham), 2000 (razowa), 3000 (pełnoziarnista), bo zawierają najwięcej składników mineralnych. Mąka biała (typ 700-450) ma ich mało, bo jest pozbawiona zewnętrznych łusek, które te zdrowe składniki kryją.

Na zakwasie lepszy niż na drożdżach, bo jest trwalszy

Zakwas ułatwia przyswajanie składników mineralnych z mąki. Zawiera kwas mlekowy, który reguluje pracę układu pokarmowego i wzmacnia naszą odporność.

Reklama
Olivia
Dowiedz się więcej na temat: chleb
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy