Reklama

Co kryje w sobie marchewka

Na temat cennych właściwości marchewki wypowiada się dr Katarzyna Stoś, prof. Nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Marchew i sok marchwiowy charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysokim poziomem substancji odżywczych. Są źródłem karotenoidów, głównie beta-karotenu. 200 g marchewki czy 200 ml pasteryzowanego lub świeżego soku marchwiowego to zaledwie około 80 kcal. 

Beta-karoten (prowitamina A) w organizmie przekształca się w witaminę A, która:

- wspiera właściwe funkcjonowanie błon śluzowych oraz narządu wzroku;

- pomaga zachować zdrową skórę;

- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;

Reklama

- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

Jedna szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: marchewka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy