Reklama

Biała skórka wykazuje prozdrowotne właściwości. Nie pozbywaj się jej podczas obierania cytrusów

Po mandarynki i pomarańcze chętnie sięgamy zwłaszcza w grudniu w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wyróżnia je nie tylko wyjątkowy smak, ale także właściwości prozdrowotne. Okazuje się, że jeszcze korzystniej wpływają na organizm, gdy zjadamy jej wraz z białą skórką. Dlaczego nie warto się jej pozbywać?

Czym jest biała skórka na mandarynkach i pomarańczach?

Biała warstwa znajdująca się między skórką a miąższem cytrusów to albedo. Chociaż większość pozbywa się jej ze względu na gorzki smak i gąbczastą konsystencję, to ma ona wiele prozdrowotnych właściwości i jest bogata w składniki odżywcze. 

Cytrusy od lat są doceniane za swoje walory zdrowotne. Pomarańcze zawierają m.in. spore ilości witamin z grupy B oraz witaminy C, a także potasu oraz błonnika. Mandarynki z kolei są źródłem nie tylko kwasu askorbinowego, ale również witaminy A, magnezu, wapnia i cynku.

Zobacz także: Ten popularny produkt może być niebezpieczny. Oto co należy o nim wiedzieć

Dlaczego warto jeść albedo?

Chcąc jeszcze bardziej skorzystać z prozdrowotnych właściwości cytrusów, warto je jeść z albedo. To właśnie ta biała skórka usprawnia pracę jelit i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. To wszystko dzięki zawartym w niej pektynom. 

Reklama

Albedo tak samo, jak cytrusy zawiera witaminę A i C, ale dodatku jest bogata w witaminę P. W związku z tym, że zawiera silne antyoksydanty, jest w stanie zwalczać wolne rodniki, a co za tym idzie, opóźniać proces starzenia. 

Zobacz także: Te produkty zapewnią ci spokojny sen. Sięgnij po nie na kolację

Dzięki temu, że albedo jest bombą witaminową, pozytywnie wpływa na odporność, a za sprawą właściwości obniżających cholesterol chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Poza tym udowodniono, że zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów.

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cytrusy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy