Reklama

Banany nie dla każdego

Można podawać je dzieciom już po 7.-8. miesiącu, bo są sycące i bogate w potas. Zawierają także wapń, magnez, mangan, żelazo oraz witaminy E i z grupy B.

Przed podaniem dziecku należy go umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, obciąć końce i obrać.

Niemowlęciu najlepiej zgnieść owoc widelcem i dać do miseczki. Niech spróbuje zjeść go samodzielnie.

Dla starszaków banany będą wygodną przekąską na spacerze.

Można je także z powodzeniem zapiec lub wykorzystać jako dodatek do deserów.

Pamiętajmy, że są słodkie, więc osoby z podniesionym poziomem cukru we krwi muszą uważać, by nie przesadzić w diecie z ich ilością.

U osób ze zdiagnozowaną cukrzycą owoce te często są wykluczane z diety. Mają bowiem wysoki indeks glikemiczny, który rośnie wraz ze stopniem dojrzałości owocu.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: banany
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy