Czy rozpieszczasz swojego malca?

Między normalną dbałością o dobro dziecka a nadmierną troską o nie, istnieje trudna do uchwycenia granica. Sprawdź, czy umiesz ją odnaleźć.

Znajomi twierdzą, że maluch owinął sobie ciebie wokół palca? A może przeciwnie: zarzucają ci, że jesteś dla dziecka zbyt surowa? Przekonaj się, czy twoje metody wychowawcze są słuszne.

Reklama

Nasz test

Sprawdź, czy masz skłonność do rozpieszczania malucha. W każdym pytaniu zaznacz jedną odpowiedź.

1. Gdy dziecko cię o coś prosi...

a) ...czasami spełniam jego życzenie, a czasem nie;

b) ...zawsze spełniam jego prośbę;

c) ...nie ulegam namowom dziecka, bo nie chce go zepsuć.

2. Uważam, że dobry rodzic powinien...

a) ...zaspokajać potrzeby dziecka, ale nie wszystkie i nie zawsze;

b) ...zaspokajać wszystkie pragnienia malucha;

c) ...unikać pomagania dziecku, bo wtedy szybciej nauczy się ono samodzielności i zrozumie, że nie zawsze dostaje się to, czego się chce.

3. Jestem zdania, że życie mojego dziecka...

a) ...jest takie jak życie innych dzieci w jego wieku;

b) ...jest o wiele trudniejsze niż życie innych dzieci (np. z powodu choroby, rozwodu itp.);

c) ...jest o wiele łatwiejsze niż innych dzieci.

4. Gdy jestem zmęczona, a malec chce się bawić...

a) ...czasem robię to, czego chce dziecko, a czasami mówię mu, że muszę odpocząć;

b) ...nawet jak padam z nóg, zaczynam się bawić z maluchem;

c) ...mówię, by pobawił się sam, trzeba zadbać najpierw o siebie.

5. Kiedy smyk płacze, bo czegoś mu odmawiam...

a) ...staram się go jakoś uspokoić, ale nie ulegam mu;

b) ...przeżywam katusze, mam poczucie winy wobec malca i trudno mi to znieść;

c) ...w ogóle się tym nie przejmuję, przecież każde dziecko musi czasem sobie popłakać.

6. Inni ludzie twierdzą, że jestem...

a) ...dobrym rodzicem;

b) ...nazbyt pobłażliwa;

c) ...zbyt surowa.

7. Dziecko wie najlepiej, co jest dla niego dobre...

a) ...i tak i nie, czasem malec wie lepiej, co jest dla niego dobre, a czasami rację ma rodzic;

b) ...całkowicie się zgadzam;

c) ...zupełnie się nie zgadzam, zawsze rodzic wie lepiej, co jest najlepsze dla malucha.

8. Moje dziecko...

a) ...dostaje ode mnie nowe zabawki, ale nie kupuję mu ich za każdym razem, gdy tego zechce;

b) ...ma mnóstwo zabawek, którymi bawiło się jeden raz;

c) ...ma zabawki po innych dzieciach, dlatego bardzo rzadko kupuję mu coś nowego.

9. Kiedy maluch chce by coś mu kupić...

a) ...czasami mu ulegam, ale jeśli usłyszy ode mnie stanowcze "nie", przyjmuje to do wiadomości;

b) ...zwykle urządza mi scenę i słychać go w całym sklepie;

c) ...moje dziecko nigdy o nic mnie nie prosi, bo wie, że i tak tego nie dostanie, a jego histeria na mnie nie działa

10. Uważam, że...

a) ...rodzic powinien pomagać dziecku ciekawie spędzić czas, ale czasem maluch musi umieć zadbać o to sam;

b) ...obowiązkiem rodzica jest troszczenie się o to, aby dziecko nigdy się nie nudziło i ciągle miało zapewnione jakieś nowe rozrywki;

c) ...dziecko powinno jak najszybciej nauczyć się zajmować same sobą.

Sprawdź wynik swojego testu!

Dowiedz się więcej na temat: B | rodzic | maluch | dziecko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje