Zdrowotne właściwości dyni

Jednym z najpiękniejszych, jeśli nie najpiękniejszym z owoców jesieni jest dynia. W Polsce coraz częściej trafia na nasze stoły.

Dynia oprócz tego, że jest zdrowa, może być naprawdę pyszna.
Dynia oprócz tego, że jest zdrowa, może być naprawdę pyszna.BeMam

To idealny składnik wielu dań i deserów. Możemy kupić różne jej odmiany. Przede wszystkim jednak ma ona całe mnóstwo zalet.

Zdrowotne właściwości dyni

1. Dynia jest dietetyczna. To jedno z najmniej kalorycznych warzyw. W 100g znajduje się jedynie od 26 do 30(40) kcal (w zależności od gatunku). To również doskonałe źródło błonnika, dającego uczucie sytości.

2. Dynia nie zawiera tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Co więcej, jest jednym z produktów spożywczych zalecanych przez dietetyków w celu obniżenia poziomu tego ostatniego.

3. Jest bogata w przeciwutleniacze, składniki mineralne, witaminy, takie jak: A, C i E. Najbardziej istotna jest ogromna zawartość witaminy A, która jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Jest ona również niezbędna dla dobrego widzenia.

Już jedna szklanka ugotowanej dyni zaspokaja w 200 proc. nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Dodatkowo wyniki badań naukowych pokazują, że naturalne produkty spożywcze bogate w witaminę A pomagają chronić organizm przed nowotworami płuc i jamy ustnej. 

4. Dynia jest źródłem witamin z grupy B-kompleks: folianów, niacyny, witaminy B-6 (pirydoksyny), tiaminy i kwasu pantotenowego, a także flawonoidów α i ß, krypto-ksantyny, karotenu (prowitamina A), luteiny oraz składników mineralnych, takich jak miedź, potas, wapń i fosfor. 

5. Niesamowite nasiona. Pestki dyni stanowią doskonałe źródło błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które są dobre dla serca i zapobiegają miażdżycy. Ponadto zawierają witaminę B3 - niacynę, która jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, są skoncentrowanym źródłem białka, minerałów i witamin.

Już w 100 g zawierają 550 mg magnezu, 1174 mg fosforu, 4,49 mg manganu i 7,64 mg cynku. Dodatkowo olej z nasion dyni należy do najlepszych tłuszczów roślinnych, wspomaga pracę wątroby i układu naczyniowo-sercowego.

6. Dynia chroni skórę. Te same wolne rodniki, które pochodzą z karotenoidów zawartych w dyni, utrzymujące w ryzach komórki nowotworowe, mogą mieć również działanie przeciwzmarszczkowe.

Z kolei witamina A jest wymagana przez organizm w celu utrzymania integralności skóry i błon śluzowych, a cynk świetnie działa na cerę - wygładza ją, rozjaśnia i wzmacnia, a także przyśpiesza gojenie ran.

7. Podobno dynia wpływa na lepszy nastrój. Jej pestki są bogate w tryptofan aminokwasowy, który jest ważny w produkcji serotoniny, jednego z głównych graczy, jeśli chodzi o nasz nastrój.

8. Wzmacnia system odpornościowy. Wprawdzie nie udowodniono w pełni, czy witamina C rzeczywiście zapobiega przeziębieniom, jednak dynie są jej bogatym źródłem. Już jedna filiżanka gotowanej dyni zawiera więcej niż 11 miligramów wit. C, czyli prawie 20 proc. zalecanej dziennej dawki dla kobiet (mężczyźni potrzebują ok. 75 mg.)

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas