Reklama

Szef kuchni Ewa Olejniczak: Nudna dieta, to dieta bez wyobraźni

Dieta bez glutenu, mleka może być trudna do strawienia dla smakoszy. W rozmowie z PAP Life Ewa Olejniczak, jedna ze współautorek książki ""Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu" zapewnia, że dieta nie musi być nudna i może być impulsem do odkrywania nowych smaków.

PAP Life: Dieta bezglutenowa wyklucza wiele elementów, które często stanowią podstawę naszego codzienne menu. To znacznie zawęża kulinarne możliwości?


Ewa Olejniczak: - Dieta bezglutenowa faktycznie związana jest z wieloma wyrzeczeniami, ale wcale nie musi być nudna. Mamy do dyspozycji całą gamę warzyw i owoców. Można np. przygotować piure z pietruszki z jabłkiem, albo smażone buraki z tymiankiem i gruszką. Stanowią one wspaniały dodatek do dań albo lekką przekąskę.

- Proszę zwrócić uwagę, że wymienione przeze mnie składniki znamy doskonale, niestety rzadko wykorzystujemy je w sposób inny niż tradycyjny. Są to przecież niedrogie, dostępne składniki. Serwowanie ich w nowym wydaniu, może bardzo urozmaicić codzienne menu.

Reklama

Makaron czy chleb można przygotować samodzielnie.

- Na rynku dostępne są mąki bezglutenowe, mąka ryżowa, kukurydziana - z których możemy przygotowywać makarony czy chleb. Nie jesteśmy skazani na to, co jest w sklepach, co więcej, samodzielne przygotowywanie dań, daje nam wiele możliwości wzbogacania ich smaku o własne, ulubione dodatki.

Restrykcyjna dieta, to dieta nudna i pozbawiona smaku?

- Nudna dieta, to dieta bez wyobraźni. Nawet, jeśli mamy bardzo restrykcyjną dietę, gdzie nie możemy, tak jak Agata Młynarska, spożywać mleka i glutenu, to nie oznacza, że będzie ona pozbawiona smaku wręcz przeciwnie. Przecież, nie rezygnujemy w tym wypadku z przypraw i świeżych ziół. A często zastępując jedne produkty innymi, odkrywamy nowe smaki i nieznane produkty.

- Dieta czy też wskazania medyczne, które zalecają wykluczenie niektórych produktów mogą otworzyć nas na gotowanie i niejako zmusić do eksperymentowania. Równocześnie większość produktów, po które bez ograniczeń możemy sięgać to doskonałe polskie warzywa, które dają wiele kulinarnych możliwości kulinarnych.

Czy dla szefów kuchni ten dietetyczny pęd stanowi wyzwanie - mamy w końcu coraz więcej osób, które z jakichś powodów czegoś nie jedzą?

- Faktycznie coraz więcej diet jest rozpowszechnionych i coraz więcej osób w trakcie wizyty w restauracji zastrzega, że w daniu nie mogą się znaleźć pewne produkty. To niejako zmusza szefów kuchni do odkrywania nowych tajników kulinarnych, ale również do poszerzania swojej wiedzy z zakresu żywienia.

Ewa Olejniczak - jako zaledwie szesnastolatka została uczennicą wyśmienitego Szefa Kuchni Kurta Schellera w hotelu Sheraton Warszawa. Mając zaledwie 27 lat, została najmłodszym Szefem Kuchni w hotelu klasy Sheraton i równocześnie, jako jedyna kobieta w kompleksie kategorii 5* w Polsce.

Rozmawiała: Monika Dzwonnik


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy