Rosół babuni
Dziecko
Nie ma nic lepszego niż klasyczny, domowy rosół.
- cebula
- pieprz w ziarnach
- 40 dag wołowiny
- liść laurowy
- suszony grzybek
- 1 połowa kurczaka
- ziele angielskie
- 3 usmażone naleśniki
- włoszczyzna z kapustą
- sól, pieprz
Mięso i kurczaka umyć. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, dodać (bez kapusty) do mięsa. Włożyć grzybek, liść, ziarna przypraw. Zalać 3 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Gotować powolutku ok. 2 godzin, usuwając pianę z powierzchni.
W połowie gotowania dodać kapustę i usmażoną na patelni cebulę. Wyjąć mięso i jarzyny. Rosół przecedzić. Doprawić solą i pieprzem. Mocno podgrzać.
Placki naleśnikowe ciasno zwinąć w rulon. Pokroić ostrym nożem na cienkie, płaskie spiralki. Podawać w kokilkach, z kluskami.