Reklama

Zwyczajne ziemniaki, nadzwyczajne ich właściwości

Nieco pogardzane za swą pospolitość ziemniaki mają wiele cennych właściwości. Można na przykład złagodzić ukąszenie komara, pszczoły, osy przykładając surowego ziemniaka na zaczerwienione miejsce, związki w nim zawarte łagodzą stan zapalny.

Ziemniak można także stosować w najbliższej okolicy oka i błon śluzowych, bo ich nie podrażnia, działa jednak nieco słabiej od cebuli. Ma on niezwykłe właściwości kojące.

Sok z surowych ziemniaków, obierki? Działają doskonale!

W chorobie wrzodowej żołądka używa się soku ze zmiksowanych surowych ziemniaków, bowiem zawarte w nich enzymy przyśpieszają ziarnicowanie tkanek.

Japończycy wykorzystują skórki z ziemniaków jako doskonały środek gojący przy rozległych oparzeniach, gdy zostały zniszczone duże partie skóry. Zdejmują skórkę z ziemniaka i zewnętrzną stroną przyklejają do bandaża, a wewnętrzną na oparzenia. Opatrunek działa znakomicie, nie przykleja się do rany, ale jest trudny do wykonania. Powinien być przygotowany aseptycznie. W Europie jeszcze się tego sposobu nie stosuje.

Ziemniaki mogą być zastosowane jako środek łagodzący i gojący. Przy odmrożeniach moczy się sine miejsce lub zaczerwienione palce w wywarze z ziemniaczanych obierek lub przykłada się ziemniaki na odmrożone miejsca. W tym przypadku stosuje się je rozdrobnione, bardzo ciepłe. Przykrywa się je gazą lub bandażem i pozostawia do wystygnięcia.

Reklama

Ziemniak i na skórę, i na odchudzanie

Maseczką z utartego ziemniaka możemy poprawić wygląd twarzy. Przykrywa się nią zaczerwienione i rozszerzone pory, i pękające naczynia krwionośne.

Ziemniak zawiera wiele kalorii, jest to głównie skrobia - po której się tyje. Jednak wiele diet odchudzajacych stosuje wyłącznie ziemniaki. Kiedy organizm dostaje wyłącznie tę skrobię, nie magazynuje jej, lecz przerabia i wydala.

Uruchamia też tkankę tłuszczową, która wówczas ulega spaleniu. Przy tej diecie odchudzający się nie czuje głodu, nie wyjaławia swego organizmu, a osiąga oczekiwane efekty. Dlatego ziemniaczane diety są tak popularne.

Ziemniaki są w naszym pożywieniu cennym źródłem witaminy C. Aby jak najwięcej tej cennej witaminy zachować, powinno się je przy gotowaniu zalać wrzątkiem i osolić pod koniec gotowania. Obrane ziemniaki nie powinny długo stać w wodzie, wówczas bowiem wypłukuje się witamina C.

MWMedia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy