Reklama

Witaminowa jesień na talerzu

W okresie jesiennym, gdy dzieci i dorośli są bardziej podatni na przeziębienia, warto wprowadzić do codziennej diety produkty, które zawierają składniki naturalnie wspomagające odporność.

O przyprawach i witaminach opowiada PAP Life Magdalena Czyrynda-Koleda, dietetyk.

- W okresie jesiennym czy zimowym ważne jest wprowadzenie do codziennego menu więcej potraw ciepłych. To jest pozytywne dla naszego organizmu, bo te potrawy naturalnie rozgrzewają nasz organizm - mówi Magdalena Czyrynda-Koleda.

Jak dodatkowo, poza ciepłymi posiłkami, możemy rozgrzać się w chłodniejsze dni?

- Jesienią warto zwrócić uwagę na przyprawy rozgrzewające, które dodadzą nam również więcej energii, a my sami poczujemy się bardziej nasyceni. Takimi przyprawami są np. cynamon, imbir czy goździki, które można dodawać do różnego typu potraw.

Reklama

Chłodne dni sprawiają często, że nasza aktywność fizyczna spada, a apetyt wzrasta. Dlaczego jesienią jemy więcej?

- Mamy tylko zakodowane, że jak robi się chłodniej, to apetyt się zwiększa i nasze zapotrzebowanie też. To nie do końca tak jest - zaczynamy jeść więcej, bo po prostu tłumaczymy się tym, że przecież jest chłodno na podwórku.

Okres jesieni i zimy sprzyja nie tylko spadkowi kondycji fizycznej, ale i zdrowotnej. Przez tę drugą częściej się przeziębiamy, szczególnie dzieci. Na co zwrócić uwagę, aby w naturalny sposób dostarczyć sobie wspomagających nas witamin?

- Faktycznie, jesienią i zimą jesteśmy bardziej podatni na różnego typu infekcje. Dlatego warto zadbać o to, żeby w naszej diecie znalazło się m.in. więcej żelaza. Jego niedobory z kolei też sprzyjają anemii, a ona przyczynia się do spadku odporności, przez co jesteśmy bardziej narażeni na infekcje - wyjaśnia dietetyk i dodaje, w jakich produktach znajdziemy naturalnie występujące żelazo.

- Najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso. Jeśli uwzględnimy wegetarian, to będą to również ryby i kasze - zwłaszcza jaglana, która jest wręcz doskonałym źródłem tego składnika mineralnego.

- Oprócz tego bogate w żelazo są zielone warzywa. Różnego typu orzechy czy owoce suszone też są dobrym składnikiem.

A na jakie witaminy zwrócić uwagę w okresie przeziębień?

- Warto wzbogacić dietę w produkty zawierające witaminę C. Po pierwsze ona też ma działanie chroniące nas przed infekcjami. Ona również pomaga wchłaniać to żelazo. W momencie, kiedy jemy dania bogate w żelazo, to, żeby ono się lepiej wchłonęło, dobrze jest zjeść np. warzywo bogate w witaminę C. Ona pomoże żelazu rzeczywiście się wchłonąć.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy