Reklama

Tajemnica zdrowych serków pleśniowych rozwiązana

Naukowcy rozwiązali tajemnicę sławnych francuskich serków - pleśniejących, ale jednocześnie zdrowych. Znaleźli zaskakującą odpowiedź na pytanie, dlaczego takie przysmaki, jak camembert czy roquefort zawierają tylko pleśń nieszkodliwą dla człowieka - i przez długi czas nie gniją.

Badacze z francuskiego Państwowego Instytutu Poszukiwań Naukowych odkryli, że nieszkodliwe gatunki grzybów zwanych pędzlakami, które dają oryginalny smak tak znanym pleśniejącym serom jak camembert, brie czy roquefort i z których wytwarza się penicylinę - stworzyły "wspólny front" w walce z grzybami i bakteriami powodującymi szkodliwe gnicie.

Walka z niebezpiecznymi bakteriami i grzybami

Żeby zablokować rozwój tych ostatnich, zaczęły przekazywać sobie wzajemnie część genów, z których niektóre ułatwiają szybki rozwój w serach, a inne wytwarzają substancje zabijające niepożądane bakterie i niebezpieczne grzyby.

Od czasu rozpoczęcia wytwarzania pleśniowych serów zdrowe dla człowieka grzyby z gatunków Penicillium camemberti i Penicillium roqueforti "podzieliły się ze sobą"  w sumie setkami genów. Sprzymierzyły się w ten sposób przeciwko konkurentom.

Reklama

Genetyczny arsenał

Naukowcy podkreślają, że identyfikacja tego wspólnego dla nich arsenału genetycznego może ułatwić pracę producentom i zapobiec potencjalnej katastrofie żywnościowej we Francji.

Badacze sugerują bowiem, że szkodliwe dla człowieka grzyby mogą w przyszłości próbować przechwycić część genów ułatwiających szybki rozwój w serach.



Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/nauka/news-tajemnica-zdrowych-serkow-plesniowych-rozwiazana,nId,1892346#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Informacja własna

RMF24.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy