Reklama

Szparagi z sosem holenderskim

Oto propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Szparagi z sosem holenderskim smakują wyśmienicie. Ważne, żeby sos zużyć w ciągu 2 godzin od przyrządzenia.

Składniki na 4 porcje:


Na sos:

  • 18 dag masła
  • 1 mała cebula
  • 1 listek laurowy
  • po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 łyżki białego octu winnego, np. jabłkowego lub cytrynowego
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 3 żółtka
  • sól

Ponadto:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka cukru


Przygotowanie:

1. Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Zwiąż je bawełnianą nitką i gotuj we wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny ustawione pionowo przez 15-20 minut (w zależności od grubości szparagów).

Reklama

2. Masło roztop, przestudź. Do rondelka wlej ocet winny oraz wino. Dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę, szczyptę soli, listek laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela. Gotuj na małym ogniu, aż płyn zredukuje się do ¼ objętości. Następnie przecedź przez sitko do metalowej lub szklanej miski i lekko wystudź.

W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć postaw na nim miskę z płynem (tak aby jej dno nie stykało się z wodą) i dodaj żółtka. Ubijaj energicznie trzepaczką na puch (5-8 min). Na koniec nie przerywając ubijania powoli wlewaj ciepłe masło. Ubijaj jeszcze chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Sos powinien być aksamitny, puszysty i delikatny.

3. Szparagi rozłóż na talerzach i polej przygotowanym sosem. Podawaj z szynką, np. parmeńską, i młodymi ziemniakami z wody.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 430 kilokalorii

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: szparagi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy