Szparagi z sosem holenderskim
Oto propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Szparagi z sosem holenderskim smakują wyśmienicie. Ważne, żeby sos zużyć w ciągu 2 godzin od przyrządzenia.
Na sos:
- 18 dag masła
- 1 mała cebula
- 1 listek laurowy
- po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżki białego octu winnego, np. jabłkowego lub cytrynowego
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 3 żółtka
- sól
Ponadto:
- 2 pęczki białych szparagów
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru
1. Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Zwiąż je bawełnianą nitką i gotuj we wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny ustawione pionowo przez 15-20 minut (w zależności od grubości szparagów).
2. Masło roztop, przestudź. Do rondelka wlej ocet winny oraz wino. Dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę, szczyptę soli, listek laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela. Gotuj na małym ogniu, aż płyn zredukuje się do ¼ objętości. Następnie przecedź przez sitko do metalowej lub szklanej miski i lekko wystudź.
W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć postaw na nim miskę z płynem (tak aby jej dno nie stykało się z wodą) i dodaj żółtka. Ubijaj energicznie trzepaczką na puch (5-8 min). Na koniec nie przerywając ubijania powoli wlewaj ciepłe masło. Ubijaj jeszcze chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Sos powinien być aksamitny, puszysty i delikatny.
3. Szparagi rozłóż na talerzach i polej przygotowanym sosem. Podawaj z szynką, np. parmeńską, i młodymi ziemniakami z wody.
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 430 kilokalorii