Reklama

Sprawdź, w jakich ilościach powinniśmy jeść chleb

Choć nie ma ograniczenia, co do ilości spożywanego pieczywa, należy je jeść w rozsądnych ilościach - zarówno rano, jak i wieczorem, ale lepiej na śniadanie. - Najważniejsze, by produkty zbożowe były głównym źródłem energii - mówi dr Anna Wojtasik.

Jak przekonuje PAP Life dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie nie ma ustalonej normy, co do dozwolonej ilości spożywanego pieczywa - nie ma takiego ograniczenia, które mówiłoby nam, że w ciągu dnia możemy zjeść np. trzy kromki chleba czy dwie bułki.

Pieczywo, kasze i makarony głównym źródłem energii

- Takie normy funkcjonują właściwie tylko w odniesieniu do warzyw i owoców - wiadomo, że 5 porcji trzeba zjeść - ale to jest inna grupa produktów. Natomiast, jeśli chodzi o pieczywo, to trzeba spożywać je w rozsądnych ilościach - mówi PAP Life ekspert.


Dr Wojtasik zwraca uwagę na to, że generalnie układając dietę powinniśmy dbać o to, by produkty zbożowe, a więc nie tylko pieczywo, ale i kasze czy makarony, czyli wszystko to, co składa się na tę grupę produktów, było głównym źródłem energii w naszej diecie. "To jest najważniejsze" - podkreśla.

Reklama

Dzieci muszą jeść produkty zbożowe na śniadanie

Jak się okazuje, nie ma też restrykcyjnych ograniczeń, co do pory dnia spożywania pieczywa - chleb można jeść zarówno rano na śniadanie, ale i na kolację.

- Pieczywo na pewno warto uwzględnić w śniadaniu - albo pieczywo albo inne produkty zbożowe typu kasze czy niesłodzone, te mniej przetworzone płatki śniadaniowe - tłumaczy.

Ekspert zauważa również, że produkty zbożowe dostarczają nam węglowodanów złożonych, które starczają na dłużej.

- Spożywając na śniadanie tego typu produkty mamy energię na dłuższy czas i nasz mózg też może pracować. Ważne jest to zwłaszcza w przypadku dzieci, żeby nie chodziły bez śniadania do szkoły, bo jeżeli zjedzą czy płatki czy kromkę pieczywa na śniadanie to wówczas mają lepszy potencjał - jeśli chodzi o pracę umysłową - przez dłuższy czas - kwituje dr Wojtasik.


PAP life
Dowiedz się więcej na temat: chleb
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy