Składniki letniej diety

Jeżeli wcześniej nie zwracałaś uwagi na to, co jesz i pijesz, teraz, gdy jesteś w ciąży, warto to zmienić.

Od sposobu odżywiania się przyszłej mamy w dużej mierze zależy nie tylko jej dobre samopoczucie, ale też prawidłowy rozwój maluszka. Co zatem powinnaś jeść, aby dostarczyć sobie i dziecku wszystkich potrzebnych mikroelementów? Poznaj najważniejsze zasady komponowania jadłospisu w ciąży.

Reklama

Produkty zbożowe
Są podstawą zdrowej diety, dlatego powinnaś je jeść kilka razy dziennie. Włącz do swojego menu produkty z pełnego przemiału (kasze, pełnoziarniste pieczywo, makarony razowe i muesli). Zawarta w nich skrobia dostarczy ci energii, a błonnik zapobiegnie częstym w czasie ciąży problemom trawiennym.

Warzywa i owoce

Nie może ich zabraknąć w twoim letnim menu. O tej porze roku owoce i warzywa są świeże, dojrzałe oraz zawierają najwięcej witamin. Sałata, szpinak, botwina, a także brokuły, cukinia, natka pietruszki i kiełki różnych gatunków roślin dostarczą tak potrzebnego twojemu maleństwu kwasu foliowego. Zmniejszą także objawy zmęczenia u ciebie. Jeżeli chodzi o owoce to wybieraj te, które dostarczą ci dużo witaminy C. Podnosi ona odporność organizmu na infekcje i ułatwia wchłanianie żelaza. Sporą jej dawkę zawierają owoce dzikiej róży, maliny, porzeczki, kiwi, jagody oraz cytrusy. Z kolei morele mają dużo żelaza.

Mleko i jego przetwory

Każda przyszła mama powinna pić przynajmniej jedną-dwie szklanki mleka dziennie oraz jeść nabiał. Jest to bowiem najlepsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia (zapotrzebowanie na ten składnik jest u ciężarnej o połowę wyższe niż wcześniej!). Zarówno mleko, jak i jego przetwory, czyli sery, kefiry i jogurty, muszą pochodzić z pewnego źródła oraz być pasteryzowane (proces ten pozbawia je niebezpiecznych drobnoustrojów).

Mięso i ryby morskie

Zarówno ty, jak i rozwijający się maluch potrzebujecie białka. Znajdziesz go w mięsie, wędlinach i jajkach. Z mięs najlepiej wybieraj drób, polędwicę wołową oraz cielęcinę. Unikaj z kolei tych tłustych, np. karkówki czy boczku. U ciężarnej mogą spowodować zgagę lub inne problemy trawienne. Dwa-trzy razy w tygodniu powinnaś jeść także ryby morskie, które są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (DHA), witamin i jodu, czyli składników bardzo korzystnie wpływających na kształtowanie się układu nerwowego maluszka. Specjaliści polecają zwłaszcza łososia, śledzie, sardynki i makrele.

Woda i inne napoje

W czasie letnich upałów nie wolno ci również zapominać o piciu. Optymalnym napojem dla kobiety w ciąży jest niskozmineralizowana, niegazowana i butelkowana woda źródlana lub mineralna. Postaraj się wypijać jej przynajmniej 1,5 litra dziennie. Wzmożone pragnienie ugaszą też świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw lub własnoręcznie przygotowany kompot, lemoniada lub słaba herbata z miętą i cytryną.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje