Reklama

Poznaj właściwości herbaty

Aż 98 proc. Polaków deklaruje, że regularnie pije herbatę. Jej spożycie jest zmienne i zależne od indywidualnych preferencji oraz pór roku. Statystycznie najwięcej herbaty wypijamy jesienią i zimą. Tylko ciepła ma właściwy smak i aromat, i właśnie taką powinniśmy pić.

Parzenie herbaty to prawdziwa sztuka. W natłoku codziennych obowiązków trudno dochować wszystkich zasad idealnego jej przygotowania. Obejmuje ono między innymi: ogrzanie porcelanowego dzbanka wrzącą wodą, wylanie jej, wytarcie dzbanka do sucha, osiągnięcie odpowiedniego stopnia wrzenia wody - tak aby stała się wodą miękką i zaparzenie liści. Specjaliści zalecają picie herbaty w porcelanowych filiżankach.

Na prawdziwy rytuał parzenia herbaty pozwolić sobie możemy raczej od święta. Na co dzień pamiętajmy jednak, że z tych samych herbacianych liści, w zależności od czasu ich parzenia i stopnia rozdrobnienia suszu, uzyskać możemy napój  o różnych właściwościach. Herbata jest dla nas tak popularnym napojem, że rzadko zastanawiamy się nad jej właściwościami. Pita codziennie, ma konkretny wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu.

Reklama

Pobudza i orzeźwia

Prym wśród polskich konsumentów wiedzie herbata czarna. Czarna parzona krótko, około 3-4 minuty, pobudzi nas i orzeźwi. Parzona dłużej będzie miała działanie relaksacyjne. Nie przesadzajmy jednak z czasem jej parzenia, bo stanie się gorzka w smaku i może powodować zgagę. Czarna herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym, wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie. Może zapobiegać chorobom serca.

Zawiera fluor, dzięki czemu chroni zęby przed próchnicą. Oczywiście wtedy, gdy pijemy ją bez cukru.  Z uwagi na zawartość garbników, pita w dużych ilościach zmniejsza zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych. Nie poprzestawajmy zatem na jednym gatunku herbaty, bo wybór jest szeroki.

Na stres

Kiedy sięgnąć po herbatę zieloną? Ma lekko wychładzające działanie, więc dobrze sprawdzi się podczas upałów, czy wtedy, gdy musimy długo przebywać w dusznych pomieszczeniach. Dobrą zieloną herbatę parzyć możemy dwu, a nawet trzykrotnie. Pierwszy napar (parzony około trzech minut) będzie działał pobudzająco, kolejne relaksująco, stąd dobrze sprawdzają się w sytuacjach stresu i napięcia. Warto przypomnieć, że liście zielonej herbaty zalewamy wodą o temperaturze około 70 stopni Celsjusza, aby osiągnąć optymalny smak i aromat.

Podobnie jak czarna, zielona hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym, ma dobry wpływ na układ krwionośny. Zawiera fluor, chroni przed próchnicą. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza metabolizm, a także pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii. Przypisuje się jej działanie odchudzające. Przyspiesza pracę pęcherza moczowego, tym samym stymulując układ moczowy do oczyszczania ciała z toksyn.

Moc czerwonej

Najpopularniejszą wśród amatorów notorycznych diet odchudzających jest herbata czerwona. Jej napar ma właściwość obniżania poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Parzona od 3 do 7 minut pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza perystaltykę jelit i wspomaga proces spalania tłuszczów. Jest bogata we fluor i wapń, zadba o stan zębów.

Ma działanie moczopędne i pomaga usunąć toksyny z organizmu. Warto skorzystać z jej działania. Nie oczekujmy jednak, że herbata zadziała magicznie. Zielona lub czerwona wesprze nas w procesie redukcji wagi, ale kluczem jest mądra, zbilansowana dieta. Jeśli zaczniesz jadać częściej, mniejsze porcje, picie herbaty pozwoli ci szybciej zauważyć efekty spadku wagi.

Czerwoną najlepiej pić pół godziny po posiłku, wtedy zadziała najskuteczniej. Czarna, zielona czy czerwona, którą teraz dla siebie zaparzysz?    

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: herbata
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama