Reklama

Pomóż jelitom

Ta dolegliwość częściej dokucza kobietom. Z powodu stresu i błędów w żywieniu nasze jelita mogą się „buntować”. By je uspokoić, zastosuj proste zmiany w diecie.

Co sygnalizuje kłopoty jelitowe?

U każdej z nas w różny sposób może objawiać się dolegliwość zwana jelitem drażliwym (nadpobudliwym). Oto najczęstsze.

Ból brzucha stały lub nawracający, nasilający się po posiłkach.

Biegunka lub zaparcia bądź oba te dokuczliwe objawy pojawiające się naprzemiennie.

Wzdęcia i uczucie pełności nawet po niewielkiej porcji jedzenia.

Zgaga, nudności, wymioty, które nie dają się wytłumaczyć innymi przyczynami (np. przejedzeniem, nieświeżym produktem).

Uczucie zmęczenia: towarzyszy i w postaci biegunkowej, i zaparciowej jelita drażliwego.

Reklama

Winowajcy w jadłospisie

Są pokarmy odpowiedzialne za objawy jelita drażliwego. To lista najczęstszych sprawców.

Mleko i jego przetwory, bo zawierają laktozę, która może wywołać objawy jelitowe. Pieczywo pszenne i kukurydziane (u wielu osób występuje nadwrażliwość na zboża). Cebula, kapusta, kalafior, brokuły, brukselka i strączkowe - są ciężkostrawne i mogą działać wzdymająco.

Tłuste mięsa smażone, konserwy, pasztet, (resztki mogą zalegać w jelicie grubym). Kawa, mocna herbata, napoje gazowane: wzmagają uczucie pełności, wywołują zgagę.

Ważne i ciekawe!

1. Guma do żucia zawiera ksylitol i sorbitol - te słodziki mogą podrażniać jelita i działać przeczyszczająco.

2. Dietetyczne dżemy, majonezy i inne light też zawierają słodziki.

Pomocnicy w dwóch sytuacjach

Jedne produkty pomogą w biegunkowym przebiegu jelita drażliwego, inne - w zaparciowym. W przypadku biegunek pomogą: ryż, galaretki, suszone czarne jagody, banany, dynia, gotowane jabłka i marchew, kakao.

W przypadku zaparć pomogą: pieczywo gruboziarniste, otręby, suszone śliwki, morele, rodzynki, orzechy, nasiona, jogurty i kefiry, świeże warzywa, np. papryka, sok z buraków.

Ważne i ciekawe!

1. Płatki owsiane naturalne należy namoczyć przed jedzeniem, bo gdy będą kleiste, nie podrażnią jelit.

2. Ryż oraz jęczmień to najbezpieczniejsze zboża dla osób zmagających się z jelitem drażliwym.

3. Najlepsze zupy: na bulionie warzywnym, np. jarzynowa, krupnik, botwinka.

5 zasad odżywiania

1. Wykluczamy sprawcę Jeśli podejrzewasz, że jakiś produkt może ci szkodzić, wyeliminuj go na 3 tygodnie. Jeśli objawy ustąpią, zrezygnuj z niego na stałe.

2. Jemy mało a często. Jelita działają sprawniej, jeśli nie są przeciążone. Zaleca się 5-6 małych posiłków.

3. Dobrze przyrządzamy. Jelita lubią potrawy gotowane w wodzie lub na parze, także pieczone w folii bądź duszone bez tłuszczu.

4. Włączmy otręby 1-2 łyżki otrąb pszennych dziennie mogą poprawić funkcjonowanie jelit.

5. Pijemy wodę. Cierpiącym na zaparcia zaleca się minimum 2 l płynów. Sprawdza się woda bez gazu, rumianek, mięta, słaba herbata, napar z suszu jagodowego, rzadkie kisiele.

Naj
Dowiedz się więcej na temat: jelita
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy