- 4 jajka
- 17,5 dag cukru
- 2 torebki cukru wanilinowego
- 10 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- szczypta soli
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- 35 dag malin
- 30 dag gęstego jogurtu
- 15 dag kwaśnej gęstejśmietany
- 15 dag konfitury malinowej
- 25 dag śmietany kremówki
- 1 torebka zagęstnika dośmietany typu śmietan-fix
- 1-2 łyżki krokantu orzechowego
- tłuszcz i mąka do formy
- maliny do dekoracji
1. Foremkę o długości 30 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jajka ubić ze szczyptą soli, 10 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt studzić 5 minut w foremce, następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Pozostawić, tak do całkowitego wystudzenia.
2. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić,by spęczniała. Maliny opłukać na sitku, dobrze osączyć. Odmierzyć 20 dag malin, owoce zmiksować z 7,5 dag cukru, przetrzeć przez sitko. Mus malinowy wymieszać z jogurtem i kwaśną śmietaną.
3. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na maleńkim płomieniu. Ostrożnie połączyć ją z masą malinową. Wystudzone ciasto przekroić na trzy placki. Dwa placki posmarować konfiturą malinową. Potem wszystkie blaty biszkoptowe przełożyć w foremce przygotowanym kremem malinowym, wciskając w krem odłożone maliny. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
4. Śmietanę kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym. Ciasto wyjąć z foremki. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Posypać krokantem, udekorować malinami.