Reklama

​Hit sezonu - owocowe maseczki

Sezon na owoce nabiera rozpędu. Chętnie po nie sięgamy: dla smaku, zdrowia, ale także i dla urody. Owocowe maseczki mają wiele zalet. Zbawiennie działają na każdy rodzaj cery a efekt ich stosowania widać natychmiast.

- Natura jest pełna owoców i nasion, które nie tylko pięknie pachną, wyglądają czy pysznie smakują, ale także stanowią prawdziwe bomby witamin oraz mikro- i makroelementów. Składniki w nich zawarte mają także dobroczynny wpływ na skórę - mówi Monika Pasikowska kierownik laboratorium naukowego Lirene.


Maseczki owocowe mogą stosować zarówno osoby z cerą suchą, jak i tłustą, naczynkową, czy trądzikową. Dodatkowym atutem są efekty ich działania, które widać momentalnie. Owocowe maseczki odświeżają, poprawiają koloryt, ukrwienie i napięcie skóry.

Przepisy na owocowe maseczki


Reklama

Sucha cera

Maseczka truskawkowa - zmiękcza i nawilża skórę. Rozgniecione truskawki nakładamy na twarz i szyję. Zmywamy letnia woda po ok. 10 minutach.

Już można kupić świeże, polskie morele a te są idealne dla cery suchej, bardzo dobrze nawilżają skórę i nadają jej też ładny koloryt.

Dwie dojrzałe, miękkie morele myjemy i przecieramy na papkę. Owocowy miąższ mieszamy z łyżeczką oliwy, łyżką mleka i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Powstałą masę nakładamy na twarz i dekolt, zmywamy po kwadransie.

Cera mieszana

Dla cery mieszanej idealna będzie maseczka malinowa: zgniatamy garść malin, dodajemy do nich łyżeczkę miodu i łyżeczkę śmietanki, dobrze mieszamy. Nanosimy maseczkę na twarz i zmywamy po kwadransie ciepłą wodą.

Cera wrażliwa

Owocowe maseczki można robić także z kiwi i banana (łagodzi podrażnienia i poprawia elastyczność), z gruszki, jabłka, brzoskwiń.

Przed zrobieniem każdej maseczki dobrze jest upewnić się, czy dane owoce nie wywołają u nas reakcji alergicznej. Aby się o tym przekonać, kawałek owocu kładziemy na 5 minut w zgięciu łokcia, jeżeli po kilku godzinach nie pojawi się swędzenie lub zaczerwienienie, bez obaw możemy przyrządzić maseczkę.

Dbanie o urodę może być też smaczne

Nie zapominajmy o jeszcze jednej, smacznej zasadzie robienia maseczek owocowych: dobrze jest zjeść porcję owoców takich, jakie nakładamy na twarz, czyli robimy maseczkę truskawkową i zjadamy garść truskawek itd.


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy