Ciasto stracciatella z czereśniami
Sezon na czereśnie w pełni. Czas zrobić z nimi ciasto.
- 4 jajka
- 21 dag cukru
- szczypta soli
- 10 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 850 ml mleka
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 20 dag śmietany kremówki
- 7,5 dag gorzkiej czekolady
- 60 dag czereśni
- 1 torebka galaretki wiśniowej
1. Białka z 7,5 dag cukru ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dolać 50 ml mleka. Wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem blachy (30x38 cm). Piec 10 minut w 200°C. Wystudzić.
2. W garnku zagotować 600 ml mleka z 7,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Wlać do gotującego się mleka. Gotować, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia,przykryć folią, odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, odstawić, by spęczniała.
3. Czekoladę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Wystudzony budyń połączyć z ubitą śmietaną i żelatyną. Do tężejącego kremu dodać czekoladę. Rozsmarować na biszkopcie. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Galaretkę wiśniową rozpuścić. Czereśnie wydrylować i rozłożyć na stężałym kremie. Zalać galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.