Reklama

Chilli con carne

Dzisiaj polecamy tradycyjne meksykańskie danie.

Składniki

  • 4 łyżki oleju
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • mielona ostra papryka
  • 0,5 l bulionu
  • 80 dag mielonej wołowiny
  • 4 cebule
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 15 dag koncentratu pomidorowego
  • 4 strąki czerwonego chilli
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie


Oczyść cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Pokrój w kosteczkę. Fasolkę osącz, przepłucz na sicie. Strączki chili oczyść z pestek, pokrój.

W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę zeszklij. Dołóż czosnek i chili. Smaż 2 minuty. Włóż mięso i smaż na silnym ogniu 5 minut stale mieszając.

Do składników w garnku dodaj marchew i seler, dopraw do smaku. Na koniec wymieszaj całość z koncentratem i bulionem. Duś 10 minut. Dodaj fasolę, podgrzej. Ponownie dopraw solą, pieprzem i mieloną chili. Podawaj z chipsami kukurydzianymi lub meksykańskimi naleśnikami tortilla.

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama