Reklama

Chia - uzdrawiające nasiona

Chia w języku łacińskim oznacza dosłownie "uzdrawiać". Nazwa ta nie jest przypadkowa, nasiona chia, znane również, jako nasiona szałwii argentyńskiej, zaliczane są do najzdrowszej żywności na świecie.

Historycznie, nasiona chia, znane również, jako pokarm dla biegaczy, ze względu na swoje wysokoenergetyczne właściwości, służyły, jako podstawowy artykuł spożywczy plemion Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia, jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy, a przed szarłatem. Hołd i podatek dla kapłanów i szlachty azteckiej często płacony był w nasionach chia.

Więcej wartości odżywczych


Dziś chia to jeden z tych produktów okraszonych etykietką "super", o których mówią nie tylko lekarze, ale i największe gwiazdy i modelki. Czemu zawdzięczają swoją moc? Najbardziej obrazowych będzie kilka liczb: nasiona chia zawierają osiem razy więcej omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki, sześć razy więcej wapnia niż mleko, trzy razy więcej żelaza niż szpinak, dwa razy więcej błonnika niż otręby, 15 razy więcej magnezu niż brokuły i cztery razy więcej selenu niż len.

Reklama

- Bez wątpienia przemówiły do mnie korzyści odżywcze nasion chia, ale bałem się, czy chia mi zasmakuje. Nasiona nie mają smaku. Z łatwością można łączyć z innymi produktami, bez trudu włączyłem je do swojej diety. Chia jest najskuteczniejsze po namoczeniu, więc najlepiej dodawać je do płynów, zwłaszcza do smoothie - wyjaśnia w swojej książce "Dieta Aztecka" dr Bob Arnot.

Dodaj do potraw

Nasiona te są idealnym dodatkiem do potraw. Mogą służyć jako posypka do zup, sałatek, dodatek do jogurtów czy smoothies. Jeśli natomiast nie jesteśmy przekonani co do zastosowania nasion w ich naturalnej postaci, możemy sięgnąć po olej z nasion chia, który zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 - około 63 proc.

Nasiona chia ze względu na wysokie właściwości energetyczne i zdolność zatrzymywania wody są szczególnie polecane sportowcom. Właściwości hydrofilowe nasion zapewniają odpowiednie nawilżenie organizmu oraz dają uczucie sytości.

Hamują głód

Jeszce jedną zaletą nasion chia, którą opisuje w swojej książce dr Arnot, jest hamowanie głodu. Spożywając codziennie łyżkę nasion chia zamiast przekąski, autor książki, zauważył, że przestał podjadać. Dzięki temu schudł, co przez lata wydawało mu się niemożliwe.

Więcej o diecie azteckiej i historii oraz zastosowaniu tych nasion można dowiedzieć się z książki autorstwa dr Boba Arnota "Dieta Aztecka. Odchudzająca moc cudownych nasion chia", która ukazała się nakładem wydawnictwa Illuminatio.


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy