W kwietniu zerwij z grządki i zajadaj bez końca. To prawdziwa skarbnica zdrowia

Aleksandra Tokarz

Opracowanie Aleksandra Tokarz

Przez działkowców bywa traktowany po macoszemu. Tymczasem jest nieocenionym źródłem niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów i powinien stać się stałym bywalcem przydomowych ogródków. Wraz z nadejściem wiosny wypatruj go wśród rosnących na grządkach roślin. A potem zerwij i zajadaj się bez końca. Oto dlaczego warto jeść rabarbar.

Dlaczego warto jeść rabarbar? W kwietniu zerwij z grządki i zajadaj bez końca
Dlaczego warto jeść rabarbar? W kwietniu zerwij z grządki i zajadaj bez końcaCanva ProINTERIA.PL

Kiedy zaczyna się sezon na rabarbar? Wiosna to jego czas

Rabarbar, znany pod fachową nazwą rzewień, od lat gości na naszych stołach jako dodatek do ciast i deserów. Bywa jednak kontrowersyjny. Nie wszyscy przepadają bowiem za jego charakterystycznym, lekko kwaśnym smakiem. W istocie jednak warto docenić go zarówno w ogrodzie, jak i kuchni.

Jego uprawa nie jest bowiem trudna, a sama roślina nie ma zbyt wygórowanych wymagań, lubiąc nasłonecznione, osłonięte od wiatru stanowiska. Gdy nadejdzie czas zbiorów, zachwyca kolejno całą gamą niezbędnych dla zdrowia organizmu witamin i minerałów. Sezon na rabarbar rozpoczyna się wraz z nadejściem kwietnia.

Na co dobry jest rabarbar? Witaminowa dawka zdrowia

Rabarbar to prawdziwa witaminowa bomba. Jego czerwone łodygi są bogatym źródłem witaminy C, walcząc z wolnymi rodnikami i ułatwiając przyswajanie żelaza. Co więcej, witamina C wspomaga również odporność. Na liście zdrowotnych składników rabarbaru znajduje się także witamina A i E, które korzystnie wpływają na stan skóry.

Kiedy zaczyna się sezon na rabarbar? Wiosna to jego czas
Kiedy zaczyna się sezon na rabarbar? Wiosna to jego czas123RF/PICSEL

Z rabarbarem zaprzyjaźnić powinny się przede wszystkim osoby dbające o dietę. To bowiem smaczna i niskokaloryczna przekąska, która w swoim składzie zawiera spore ilości wspomagającego trawienie i walkę o szczupłą sylwetkę błonnika. Rabarbar to także cenne źródło potasu, magnezu, żelaza i fosforu.

Warzywo wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, hamuje i zwalcza stany zapalne i pomaga w problemach trawiennych. Obniża też poziom złego cholesterolu, zbawiennie działając na serce. Wspomaga także wzrok.

Kiedy nie można jeść rabarbaru? Oto czy roślina może być toksyczna

Rabarbarem bez ograniczeń nie może jednak zajadać się każdy. Warzywo w swoim składzie zawiera bowiem kwas szczawiowy - szczególnie niebezpieczny dla osób cierpiących na choroby nerek (kamicę nerkową czy ich niewydolność), dnę moczanową, choroby zapalne jelit lub osteoporozę.

Chcąc cieszyć się zdrowotnymi właściwościami rabarbaru musimy zwrócić uwagę na termin jego zbiorów. Warzywo należy zrywać od połowy kwietnia do połowy czerwca. W późniejszych tygodniach roślina zwiększa stężenie kwasu szczawiowego, przez co staje się jeszcze bardziej niebezpieczna.

Rabarbar można jeść na surowo, jednak, chcąc obniżyć zawartość szczawianów, warto go ugotować lub upiec. Łodygi rośliny można jeść bez obaw. Liście rabarbaru, z uwagi na bardzo wysokie stężenie kwasu szczawiowego, są jednak niejadalne.

Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas