Ten napój to istne "zielone złoto". Niczym peeling wymiecie złogi z jelit

Karolina Iwaniuk

Opracowanie Karolina Iwaniuk

Jelita uznawane są za drugi mózg naszego organizmu. Gdy układ trawienny funkcjonuje poprawnie, wiele problemów zdrowotnych ulega rozwiązaniu. Dlatego warto dbać o tę część naszego organizmu, pijąc chociażby zdrowotne napary. Jeden z nich dosłownie działa niczym peeling wewnątrz naszego ciała, czyszcząc jelita w delikatny sposób.

Jak odpowiednio dbać o jelita?
Jak odpowiednio dbać o jelita? 123RF/PICSEL

Dlaczego jelita są nazywane "drugim mózgiem"?

W ciele człowieka występują dwa odcinki jelita - jelito cienkie i grube. To pierwsze odpowiada w naszym organizmie za  wchłanianie do krwiobiegu składników odżywczych z pokarmu, a także rozprowadzanie ich do każdej komórki ciała i czerpanie energii z przemiany materii. Rolą jelita grubego zaś jest wchłanianie wody i soli mineralnych.

Dlatego często bywa tak, że zdrowe jelita są podstawą holistycznego zdrowia. Warto więc o jelita dbać stosując zbilansowaną dietę, bogatą w błonnik, witaminy i minerały.

Problemy z układem pokarmowym i trawiennym mogą rzutować na cały organizm
Problemy z układem pokarmowym i trawiennym mogą rzutować na cały organizm 123RF/PICSEL

Niekiedy też można stosować soki lub napary, które niczym peeling wspomogą jelita w oczyszczaniu ze złogów, które z kolei blokują poprawne wykonywanie funkcji jelit.

Na jakie napoje warto się zdecydować, by wspomóc swój "drugi mózg"?

Niepozorne warzywo i witamina C

Pietruszka znana jest w polskiej kuchni od wieków. Używana do wielu potraw, w tym do wywarów i zup, cieszy się popularnością zarówno w formie korzenia, jak i natki.

Okazuje się, że to bardzo niepozorne warzywo, to istna bomba witaminowa. Już w w 100 g pietruszki znajdziemy 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C, co deklasuje cytrusy pod kątem zawartości tej witaminy! Pietruszka ma także aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Bogata jest także w kwas foliowy (170 µg) i sole mineralne takie jak: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.

Pietruszka zawiera m.in. dużo witaminy C.
Pietruszka zawiera m.in. dużo witaminy C. 123RF/PICSEL

Jelita doskonale reagują na to warzywo, które swoim bogactwem wprawia je w pożądany ruch. Natka pietruszki ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn i złogów, dlatego nic dziwnego, że dodawanie jej do koktajli doskonale sprawdzi się przy dbaniu o jelita.

Aby sporządzić taki wywar dobrze jest zmiksować ze sobą przegotowaną, ciepłą wodę, natkę pietruszki, łyżkę miodu i sok z połówki niewielkiej cytryny.

Taka witaminowa bomba niczym szczotka wyczyści jelita z niepotrzebnych złogów i pobudzi ich perystaltykę.

Jak przeciwdziałać problemom z jelitami?INTERIA.TV
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas