Te warzywa na wiosnę, to istna skarbnica zdrowia. Jedz je do woli

Karolina Iwaniuk

Opracowanie Karolina Iwaniuk

Wiosną, po męczącej zimie, organizm człowieka niejednokrotnie potrzebuje porządnej dawki witamin i minerałów, by odżyć i odpowiednio funkcjonować. Początkiem wiosny dieta powinna być bogata w warzywa, które dostarczą nam tego, co niezbędne do dobrego samopoczucia. Jakie warzywa najlepiej jeść w kwietniu i maju, by poczuć przypływ sił witalnych?

Które warzywa warto jeść szczególnie wiosną?
Które warzywa warto jeść szczególnie wiosną?123RF/PICSEL

Wiosenny boom na warzywa. Ciało spragnione witamin i minerałów

Zimowe miesiące, brak słońca, nierzadko gorszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Po jesienno-zimowym okresie w końcu jednak przychodzi wiosna, a wraz z nią bogactwo warzyw, które są istną skarbnicą zdrowia.

Wśród warzyw wyróżniają się te, które w dość szybkim czasie, potrafią poprawić nasze samopoczucie i sprawić, że nie tylko będziemy czuć się lepiej, ale dzięki nim także nasze włosy staną się mocniejsze, a cera promienna.

Które warzywa więc zwłaszcza wiosną, warto wprowadzić do codziennego menu, by szybko odzyskać siły?

Szparagi na regenerację organizmu

Łodygi szparagów zaczynają kiełkować około marca, ale swój rozkwit przeżywają na koniec kwietnia, a sezon na nie trwa przez cały maj. Wiosenny posiłek wzbogacony o szparagi może dać nam wiele korzyści.

Spożywane gotowane, grillowane, smażone, czy pieczone dostarczają wiele witamin i minerałów naszemu organizmu. Te warzywa są niskokaloryczne, ale bogate w mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminę K, kwas foliowy i błonnik.

Są także doskonałym źródłem zdrowego dla jelit błonnika prebiotycznego i przeciwutleniaczy. Zawarty w nich kwas foliowy wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia, co po zimowych miesiącach będzie dla nas niezwykle korzystne.

Z kolei zawarte w szparagach witaminy C i E poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, więc jeżeli borykamy się z poszarzałą cerą i wypadającymi włosami, szparagi sprawdzą się doskonale.

Zielony groszek bogaty w błonnik. Nie lekceważ tego składnika

Zielony groszek może być podstawą wielu wiosennych sałatek
Zielony groszek może być podstawą wielu wiosennych sałatek 123RF/PICSEL

Młody groszek może nadać piękny zielony odcień każdemu daniu, do którego zostanie dodany. Ale wygląd to nie wszystko! Ważne jest to, co zawiera groszek.

Ten świeży, najlepiej zebrany od połowy maja do końca czerwca, groszek, jest pełen zdrowych węglowodanów i białka roślinnego, które pomagają zachować uczucie sytości na dłużej. Zielone kulki zawierają witaminy A i K oraz są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

Błonnik odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie trawienia. Zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Błonnik pokarmowy wpływa także na profilaktykę chorób układu krążenia oraz może być pomocny przy utracie zbędnych kilogramów.

Krem z zielonego groszku
Krem z zielonego groszku123RF/PICSEL

Młody szczypior i cebula dymka. Nie tylko witaminy, ale także potas i żelazo

Smak młodej cebuli dymki z zielonym pióropuszem szczypioru podkręca każde danie i doskonale komponuje się z ziemniakami, pomidorami, czy czerwoną papryką. To niepozorne warzywo zawiera jednak istną skarbnicę składników potrzebnych do wzmocnienia organizmu.

Cebula dymka obfituje w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, wapń i żelazo. Warzywo to zawiera również antyoksydanty i flawonoidy. Dodatkowo cebula dymka jest warzywem niskokalorycznym, więc idealnie sprawdzi się przy chęci odchudzania.

Szczypior i cebula dymka mogą być ukoronowaniem wiosennych kanapek z pomidorem
Szczypior i cebula dymka mogą być ukoronowaniem wiosennych kanapek z pomidorem 123RF/PICSEL

Niepopularne karczochy, kryją w sobie wielkie bogactwo

Bardziej popularne we Włoszech, czy we Francji, w Polsce karczochy nie doczekały się specjalnego miejsca w naszej rodzimej kuchni. Jednak ze względu na bogactwo witamin i minerałów warto włączyć je do wiosennej diety.

Sezon na karczochy jest niebywale długi, bo trwa do października, ale swój szczytowy moment mają od marca do maja. Są bogatym w przeciwutleniacze wyborem na wiosnę. To doskonałe źródło przyjaznego dla jelit błonnika, podobnie jak zielony groszek.

Dodatkowo warzywa te zawierają cynarynę, która ma właściwości żółciotwórcze, żółciopędne oraz hepatoochronne. Wspiera to prawidłową pracę wątroby oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu lipidów we krwi.

CZYTAJ TAKŻE:

„Zdrowie na widelcu”: Warzywa strączkowe. Garść soi zawiera tyle białka co trzy jajkaPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas