Świąteczne ciasta zaczęły obsychać? W mig przygotujesz z nich rarytas

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

O tym, że nie warto wyrzucać resztek jedzenia, wiadomo nie od dziś. Jeśli i nam zostały po świętach resztki ciasta, to nie musimy się martwić, że nasze gospodarstwo nie idzie z zasadami zero waste. Można z nich przygotować specjał, który nie tylko wykorzystuje słodkie resztki albo nieudane wypieki, ale z całą pewnością zniknie w mgnieniu oka: ponieważ posmakuje każdemu. O czym mowa? O bajaderkach! Jak je przygotować? Sprawdźmy.

Przepis na bajaderki jest bardzo prosty. Przysmak wyczarujesz w kilka chwil
Przepis na bajaderki jest bardzo prosty. Przysmak wyczarujesz w kilka chwil 123RF/PICSEL

Bajaderka? Ten wynalazek ma już sto lat

Bajaderka to sprytny sposób cukierników, aby wykorzystać ponownie skrawki ciast, które zostają po przygotowaniu różnych deserów. Przypuszcza się, że pierwsze powstały w Warszawie w latach 20. XX wieku i szybko zyskały rzeszę sympatyków. Co najważniejsze, bajaderkę można zrobić samodzielnie z ciast, które zaczęły już obsychać albo można dać drugą szansę zakalcowi. Sekretem sukcesu nie jest tylko spożytkowanie resztek, ale także dodatek bakalii oraz rumu lub aromatu rumowego, które - wraz z innymi składnikami - zapewniają naszemu deserowi miękką ale zwartą konsystencję.

UWAGA: Do przygotowania bajaderek można używać wszelkich ciast, ale nie mogą być one z kremem, owocami i lub żelatyną.

„Ewa gotuje”: Brownie z buraczkiemPolsat

Bajaderki: Składniki

  • ok. kilograma suchego ciasta: biszkoptów, babeczek, keksów i herbatników,
  • pół szklanki mleka,
  • garść rodzynków,
  • słoik gęstego dżemu,
  • 150 g masła,
  • 50 ml rumu lub olejku rumowego.
  • cztery łyżki kakao.

Oczywiście, jeśli składniki do bajaderek są już kakaowe, to ilość tego składnika można zmniejszyć o połowę. W wypadku, kiedy nasza masa nie będzie słodka, można dodać około połowy szklanki cukru.

Przygotowanie bajaderek

Przygotowanie bajaderek należy rozpocząć od namoczenia rodzynków, aby były miękkie. Następnie trzeba pokruszyć albo zmielić ciasta: można zrobić to ręcznie, albo za pomocą blendera. W rondelku należy podgrzać mleko, masło i kakao (oraz cukier), a następnie nieco ostudzić. Do dużej miski przesypać ciasta, dżem oraz całość zalać przygotowaną masą i dodać odrobinę rumu lub olejku i rodzynki. Całość zagnieść na jednolitą masę, a następnie uformować kulki mniej więcej równiej wielkości.

Tak przygotowane bajaderki są już gotowe do spożycia, ale można również je urozmaicić polewą czekoladową i obtoczyć je posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas