Niesamowite właściwości morwy białej. Oto, jak wpływa na organizm

Właściwości morwy białej doceniono już wieku temu-Azjaci odkryli, że zapobiega cukrzycy, pomaga schudnąć i jest cennym źródłem witamin i minerałów. Dziś wiemy o tej roślinie zdecydowanie więcej, a naukowcy są pewni, że powinniśmy spożywać ją regularnie. Jak działa morwa biała?

Morwa biała znana jest głównie ze swojego działania obniżającego stężenie glukozy we krwi
Morwa biała znana jest głównie ze swojego działania obniżającego stężenie glukozy we krwi123RF/PICSEL

Niesamowite właściwości morwy białej. Ma zbawienny wpływ na zdrowie

Morwa biała nie cieszy się jeszcze w Polsce sporą popularnością, a szkoda, bo jej zbawienny wpływ na zdrowie jest bezdyskusyjny. Zauważono go już w antycznych Chinach, gdzie stosowano ją w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, oczu, pasożytniczych oraz jako środek obniżający stężenie glukozy we krwi.

Owoce morwy białej spożywa się zwykle na surowo lub w postaci suszonej. Mogą być one również przetwarzane na soki, wino czy dżemy. Liście morwy białej wykorzystywane są natomiast do przygotowywania herbat i naparów.

Napar z morwy białej pomoże unormować poziom cukru we krwi
Napar z morwy białej pomoże unormować poziom cukru we krwi123RF/PICSEL

Morwa biała znana jest głównie ze swojego działania obniżającego stężenie glukozy we krwi. Pomaga więc zapobiegać cukrzycy typu II i reguluje glikemię. Zapobiegając aktywności insuliny morwa biała pomaga hamować procesy zwiększania objętości komórek tłuszczowych, więc zapobiega nadmiernemu przybieraniu na wadze. 

Morwa biała:

  • redukuje stężenie cholesterolu we krwi
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy
  • działa antyoksydacyjnie
  • zmniejsza tempo starzenia się komórek organizmu
  • pomaga w walce z gronkowcem czy salmonellą
  • zapobiega chorobie Alzheimera
  • jest cennym źródłem fosforu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B i witaminy C.

Morwę białą stosować można na kilka sposobów. W aptekach czy sklepach ziołowych nie brakuje ekstraktów w tabletkach, suszu do spożycia jako napar do picia czy suszonych owoców, które z powodzeniem można dodawać do owsianek, jogurtu czy koktajli.

WAŻNE: Garść suszonej białej morwy (30 g owoców ) to równowartość około 100 kcal. Należy więc spożywać je z umiarem!

Zobacz również: 

„Zdrowie na widelcu”. Ciemne owoce chronią przed rakiemPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas