Jak wyczyścić przypalony garnek? Trzy skuteczne metody

Zapomniałeś o gotującej się potrawie i przypaliłeś garnek? Jego czyszczenie to nie łatwe zadanie, jednak dzięki kilku domowym sposobom umycie naczynia może okazać się o wiele łatwiejsze, niż myślisz. Jak wyczyścić przypalony garnek?

Domowe sposoby na wyczyszczenie przypalonego garnka
Domowe sposoby na wyczyszczenie przypalonego garnka123RF/PICSEL

Czyszczenie przypalonego garnka płynem do płukania tkanin

Jednym z mniej znanych, a skutecznych domowych sposobów na wyczyszczenie spalonego garnka jest płyn do płukania tkanin. Jeśli dno twojej patelni, brytfanki czy garnka pokrywa gruba warstwa zwęglonego pożywienia, napełnij naczynie wodą i wlej odrobinę płynu do płukania tkanin. Następnie pozostaw garnek do odmoknięcia. W zależności od stopnia przypalenia może wystarczyć 60 minut lub konieczne będzie kilka godzin. Usuwanie spalenizny rozpocznij, gdy zauważysz, że kawałki zwęglonego dania zaczną odrywać się od powierzchni naczynia.

Skuteczny może okazać się też napój gazowany typu cola.

Domowe sposoby na wyczyszczenie spalonego garnka: soda, sól i kwasek cytrynowy

Jak wyczyścić przypalony garnek? Możesz wykorzystać do tego sodę, sól i kwasek cytrynowy. Wsyp do garnka łyżkę każdego ze składników oraz napełnij naczynie wodą i postaw na kuchence. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez trzydzieści minut. Pozostaw miksturę do wystudzenia, następnie wylej, a resztki spalenizny usuń szorstką stroną gąbki do mycia naczyń.

Jak wyczyścić przypalony garnek? Zupa z cytryn

Jak wyczyścić przypalony garnek? Pomogą cytryny!
Jak wyczyścić przypalony garnek? Pomogą cytryny!123RF/PICSEL

Cytryny można przygotować w miodzie, dodać do herbaty czy ukisić, ale pomogą one też w porządkach. Domowe sposoby na wyczyszczenie przypalonego garnka to właśnie te owoce. Liczba cytryn potrzebnych do poradzenia sobie ze spalenizną zależy od wielkości naczynia. Na mały garnek czy brytfankę wystarczą jedna — dwie sztuki, przy większych naczyniach możesz potrzebować trzech — czterech cytryn. Owoce pokrój w ósemki i zalej wodą, tak by sięgała około centymetra ponad pokrojone cytryny. Naczynie postawa na palniku i zacznij podgrzewać. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez trzydzieści minut, od czasu do czasu mieszając. W trakcie podgrzewania woda powinna zabarwić się na brudnobrązowy kolor. Jeszcze gorącą wodę wylej z garnka i drewnianą szpatułką usuń zwęglone pozostałości pożywienia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas