Reklama

Skąd wziąć żelazo?

Jest niezbędne do budowy nowych komórek krwi i mięśni oraz prawidłowej pracy układu nerwowego.

Wzmacnia też odporność organizmu. W ciągu 4-5 miesięcy od urodzenia niemowlę korzysta z zapasów żelaza zgromadzonych w wątrobie w okresie życia płodowego.

Jednak w drugim półroczu życia musimy już dostarczać mu ten składnik w diecie. Znajdziemy go m.in. w mleku modyfikowanym.

Żelazo jest też dodawane do kaszek. Niemowlę powinno dostawać również (zgodnie ze schematem żywienia) żółtko i różne gatunki mięsa (które dostarcza dobrze przyswajalnego żelaza hemowego).

Ważne, by w menu niemowlęcia znalazły się też buraczki i zielone warzywa (brokuły, szpinak, sałata, brukselka, natka pietruszki).

Reklama

Zawierają one nie tylko żelazo, ale i kwas foliowy oraz witaminę C, która wspomaga wchłanianie się żelaza w przewodzie pokarmowym.



Oto przepis na zupę brokułową, która dostarczy niezbędnej ilości żelaza:


Składniki:

  • szklanka wywaru z jarzyn
  • 1/2 szklanki ryżu świeżo ugotowanego na sypko
  • 1 szklanka ugotowanych i posiekanych brokułów
  • 1/2 małej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • koperek
  • oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:



Cebulę posiekać i udusić na oliwie. Zmiksować wywar z brokułami, cebulą, doprawić solą, pieprzem i połączyć z wywarem. Do miseczki nałożyć ryż, zalać kremem i podawać na gorąco. 

Mam dziecko
Dowiedz się więcej na temat: żelazo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy