Reklama

Odporność dziecka związana jest z układem pokarmowym

Układ odpornościowy kształtuje się już od poczęcia. Proces ten trwa również podczas niemowlęctwa, a na jego przebieg wpływa wiele czynników, w tym sposób żywienia mamy, a później dziecka. Najlepszym pokarmem dla niemowlęcia jest mleko mamy, zawierające wyjątkową kompozycję składników korzystnie działających na rozwijającą się odporność.

Dlaczego zdaniem ekspertów układ immunologiczny jest powiązany z układem pokarmowym? Jaki wpływ na kształtowanie się odporności ma dieta? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.

Układ odpornościowy dziecka kształtuje się przez cały okres ciąży oraz w pierwszych latach jego życia.

Po narodzinach odporność dziecka nie jest jeszcze w pełni dojrzała, a jej rozwój to dynamiczny i długotrwały proces, który potrzebuje wsparcia.

Rodzice mogą wspierać  funkcjonowanie układu odpornościowego dziecka, m.in. poprzez odpowiedni sposób żywienia. Zadania dla tarczy ochronnej Układ odpornościowy, nazywany także immunologicznym, odpowiedzialny jest za obronę organizmu przed drobnoustrojami. W czasie ciąży organizm mamy jest dla dziecka bezpiecznym środowiskiem, jednak w chwili narodzin młody organizm wkracza w przestrzeń pełną zagrożeń, takich jak np. bakterie.

Reklama

Nieukształtowany jeszcze w pełni układ odpornościowy niemowlęcia z dopiero uczy się z nimi radzić. Ze względu na ścisły związek między układem pokarmowym a immunologicznym ważne jest wspieranie odporności dziecka przez dostarczanie mu odpowiednich składników odżywczych. Na czym właściwie polega ta zależność?

Odporność w układzie pokarmowym

Po przyjściu na świat odporność niemowlęcia nadal intensywnie się rozwija.

Czy wiesz, że... w jelitach  znajduje się aż 70 proc. komórek układu odpornościowego? Właśnie dlatego jelita są odpowiedzialne nie tylko za trawienie i wchłanianie treści pokarmowej, ale również za odporność. Wpływ na kształtowanie się układu immunologicznego, który pełną dojrzałość osiągnie dopiero ok. 12. roku życia dziecka, ma prawidłowa dieta i odpowiedni skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, na który wpływa m.in. poród naturalny i karmienie piersią.

Zalecenia lekarzy

1000 pierwszych dni życia dziecka, liczone od poczęcia przez pierwsze lata, to kluczowy czas dla jego rozwoju i zdrowia. Według rekomendacji ekspertów mleko mamy jest najlepszym pokarmem dla niemowlęcia, w tym dla jego kształtującej się odporności. Ma właściwości ochronne, które zabezpieczają dziecko przed zakażeniami - m.in. dzięki zawartości immunoglobuliny IgA (czyli przeciwciał IgA), wspierającej rozwój mechanizmów odpornościowych. Pokarm kobiecy zawiera także oligosacharydy.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuację karmienia piersią do ok. 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka.

To ciekawe!

Już w pierwszej dobie po porodzie noworodek wraz z mlekiem mamy (tzw. siarą) otrzymuje dużą ilość przeciwciał, które chronią go przed m.in. zakażeniami przewodu pokarmowego oraz dróg oddechowych. Odporność niemowlęcia wciąż się kształtuje, a najlepszym jej wsparciem jest karmienie piersią, spacery na świeżym powietrzu i regularne wietrzenie pomieszczeń, w których przebywa dziecko. W mleku mamy zawarte są witaminy (D i K występują w niewielkich ilościach i zgodnie z zaleceniami pediatry należy je suplementować dziecku). Ważne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego dziecka mają witaminy A, C i D.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza. 

***

B. Tokarz-Deptuła, J. Śliwa-Dominiak, M. Adamiak, K. Bąk, W. Deptuła, Bakterie komensale a odporność układu pokarmowego, oddechowego i moczowo-płciowego, Postepy Hig Med Dosw (online), 2016.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: odporność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy