Reklama

Mleko jakości ekologicznej - stworzone na wzór natury

Zdrowy rozwój maluszka, zwłaszcza w początkowych miesiącach życia, zależy w dużej mierze od prawidłowego sposobu żywienia. To pierwsze i zapewne jedno z najważniejszych zadań, które spoczywa na barkach świeżo upieczonej mamy.

Na szczęście z pomocą przychodzi pokarm stworzony przez samą naturę. Mleko kobiety jest najlepszym i najbardziej naturalnym pożywieniem, które można dać dziecku. Co więcej, częsty i bliski kontakt z mamą sprawia, że malec czuje się bezpiecznie. Codzienna dawka "witaminy M" jest mu równie niezbędna do prawidłowego rozwoju, co pokarm!

Mleko mamy - cud natury

Organizm nowonarodzonego dziecka jest bardzo wrażliwy i delikatny.  Dlatego też ważne jest, żeby dziecko było karmione piersią, bo wtedy jest lepiej chronione i rzadziej choruje, jest również  w mniejszym stopniu narażone na wystąpienie alergii. Mleko mamy jest idealnie dopasowane do potrzeb maluszka.

Zawiera ono cenne składniki odżywcze, np. lekkostrawne białka oraz długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LC PUFA), które wspierają rozwój mózgu i zdolność widzenia. Oprócz tego w jego skład wchodzą wartościowe substancje ochronne. Należą do nich m.in. probiotyki i prebiotyki, które mają decydujący wpływ na rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Przyczynia się ona znacząco do wzmocnienia sił obronnych organizmu, bo aż 70 proc. odporności znajduje się w jelitach.

Zdrowa mikroflora jest szczególnie ważna w pierwszych miesiącach życia dziecka, kiedy jego układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały.

Co istotne, mamy powinny szczególnie pamiętać, że właściwa dieta w ciąży oraz w okresie karmienia ma wpływ na jakość pokarmu.

Reklama

Ekologiczne mleko HiPP - na wzór natury

Niemowlęta, które nie mogą być karmione piersią lub są karmione w ten sposób tylko częściowo, potrzebują odpowiedniego mleka, które zawiera wszystkie cenne składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju.

Natura to najlepsza inspiracja - dlatego korzystając z najnowszych badań nad mlekiem matki, zespół ekspertów HiPP specjalizujących się w żywieniu niemowląt, opracował mleko stworzone na wzór natury.

Jest ono szczególnie dobrze dopasowane do potrzeb żywieniowych maluszków, gdyż zawiera przebadane klinicznie, wyjątkowe połączenie składników PRAEBIOTIK® + PROBIOTIK®. Co istotne, mleko dla niemowląt HiPP to najwyższa ekologiczna jakość.

Każda partia produkcyjna poddawana jest licznym i rygorystycznym kontrolom, co gwarantuje najwyższy poziom bezpieczeństwa. Skład mleka dla niemowląt jest ściśle określony przez przepisy prawa. Podstawą każdego mleka modyfikowanego jest mleko krowie. Jest ono źródłem wapnia
i wartościowego białka.

Jednak pierwotny skład mleka krowiego nie jest dostosowany do wrażliwego organizmu niemowląt i małych dzieci, dlatego też został on poddany istotnym zmianom. Polegają one na zmniejszeniu ogólnej zawartości białka i wzbogaceniu mleka o białko serwatkowe, wartościowe oleje roślinne, witaminy i składniki mineralne. Wszystko po to, aby produkt końcowy w możliwie najlepszy sposób zaspokajał potrzeby żywieniowe maleństwa.

Skąd pochodzi ekologiczne mleko używane do produkcji mleka HiPP BIO Combiotik ®?

Do produkcji mleka ekologicznego HiPP używa mleka pochodzącego z gospodarstw, które przestrzegają  rygorystycznych wymogów dotyczących produkcji ekologicznej, gdzie z troską o środowisko naturalne i z poszanowaniem praw zwierząt hoduje się krowy i owce, uprawia zboża oraz warzywa. Krowy mają zapewnione warunki bytowe zgodne z ich naturalnymi potrzebami. Pasą się na łąkach pozbawionych nawozów mineralnych i pestycydów. Co ważne, zwierzęta z gospodarstwa ekologicznego otrzymują wyłącznie paszę roślinną (trawę, siano i ziarna zbóż), dzięki czemu dają mleko najwyższej ekologicznej jakości BIO.  Stosowanie mączki kostnej do żywienia zwierząt jest zabronione (nie wolno jej również używać do nawożenia gleby). Tylko krowy, chowane w pełnej zgodzie z naturą,  dają mleko BIO.

W rolnictwie ekologicznym przykłada się dużą wagę do etycznego traktowania bydła.

Zwierzęta mają odpowiednią przestrzeń w zagrodach (latem w ogóle w nich nie przebywają), i odpowiednie wybiegi na dworze. Muszą być wyprowadzane na świeże powietrze także zimą.

Żyją na wolności praktycznie przez cały rok - z obór wyłożonych sianem korzystają wtedy, gdy pojawia się śnieg (na ogół od Bożego Narodzenia do połowy kwietnia), ale nawet w zimie nie są zamykane - mają prawo do spacerów, jeśli tylko przyjdzie im na to ochota.

Tak hodowane zwierzęta rzadko chorują, mają większą odporność. Ponadto, wszystkie zwierzęta z ekologicznego chowu są specjalnie znakowane i rejestrowane. Pochodzenie zwierząt jest dokładnie dokumentowane, a częste kontrole
i badania, prowadzone w gospodarstwach ekologicznych, dają gwarancję bezpieczeństwa. Stado może zostać powiększone wyłącznie o zwierzęta z własnej hodowli bądź poprzez zakup dodatkowych sztuk z innych gospodarstw.

Gospodarstwa ekologiczne są nadzorowane przez oficjalne jednostki certyfikujące.

 

Wszystkie ekologiczne produkty HiPP mają specjalne oznakowania na etykiecie: unijne logo rolnictwa ekologicznego (liść z gwiazdek na zielonym tle) wraz z numerem kodowym jednostki certyfikującej, a także niebiesko-zielony znak HiPP BIO, który gwarantuje jeszcze wyższą ekologiczną jakość niż wymagana przepisami prawa. Za tę jakość ręczą swoim nazwiskiem właściciele firmy - Claus Hipp oraz jego syn - Stefan Hipp.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy