Reklama

Dlaczego dieta ma duże znaczenie dla rozwoju dziecka?

Odpowiedni jadłospis wpływa na prawidłowy rozwój niemowlęcia i małego dziecka, a także jego przyszłe życie. Ważnym zadaniem każdej mamy jest wspieranie rozwoju dziecka poprzez sposób żywienia. Wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka jest rekomendowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Kontynuacja karmienia piersią może trwać tak długo, jak długo jest to pożądane przez dziecko i jego mamę. W drugim półroczu życia zaleca się rozszerzanie diety o posiłki uzupełniające.

Wyjątkowe potrzeby małego brzuszka

Układ pokarmowy i procesy trawienne mają wpływ na prawidłowy rozwój fizyczny i psychoruchowy, dobre samopoczucie dziecka, spokojny sen oraz chęć do zabawy. A uśmiechnięty maluch to zadowolona mama i szczęśliwa cała rodzina! Dziecko to nie "mały dorosły" i jego dieta wymaga specjalnego podejścia. Musi zawierać wszystkie niezbędne do rozwoju składniki w odpowiednich proporcjach, by mieć jak najkorzystniejszy wpływ na kształtowanie się organizmu maluszka.

Reklama

Pierwszy rok życia dziecka to okres niezwykle intensywnego wzrastania

Do 11. miesiąca życia maluszek potraja swoją urodzeniową masę ciała. Zadania dla układu pokarmowego Układ pokarmowy umożliwia spożywanie i przyswajanie substancji odżywczych. Od razu po urodzeniu podejmuje swoją czynność, ale nie jest jeszcze w pełni sprawny. Trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej, a po przejściu pokarmu przez gardło i przełyk jest kontynuowane w żołądku i jelicie cienkim, gdzie odbywa się wchłanianie substancji odżywczych. W układzie pokarmowym odbywa się ich trawienie, a następnie wchłanianiu ulegają:

  • węglowodany - główne źródło energii,
  • białka - niezbędne do wzrastania organizmu i budowania tkanek,
  • tłuszcze - źródło energii, materiał zapasowy, substrat do produkcji hormonów. Wśród tłuszczów szczególną rolę pełnią wielonienasycone długołańcuchowe kwasy omega 3 i 6. Są one składnikiem błon komórkowych w ośrodkowym układzie nerwowym i komórek siatkówki.

W układzie pokarmowym wchłaniane są:

  • makroelementy - wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor,
  • mikroelementy - żelazo, jod, cynk, miedź, chrom, mangan, molibden, selen, fluor,
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E, K i rozpuszczalne w wodzie - z grupy B, C, PP, kwas foliowy, biotyna, kwas pantotenowy.

Ostatni etap układu pokarmowego to jelito grube, którego zadaniem jest wchłonięcie wody i uformowanie stolca.

Składniki istotne w diecie maluszka:

  • Wapń, będący jednym ze składników mleka, jest podstawowym elementem budulcowym kości i zębów. Jego niedobór powoduje obniżenie gęstości kości, krzywicę, skłonność do złamań.
  • Niezbędna do regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej i tworzenia tkanki kostnej jest także witamina D. Zwiększona możliwość niedoboru witaminy D występuje u niemowląt i małych dzieci, ponieważ ze względu na ich delikatną skórę dbamy o to, by chronić je przed słońcem, co utrudnia syntezę skórną tej witaminy. U dzieci karmionych wyłącznie piersią konieczna jest jej suplementacja.
  • Żelazo jest mikroelementem, od którego zależy synteza hemoglobiny. Jego niedobór powoduje niedokrwistość, niekorzystnie wpływa na nabłonek układu pokarmowego i może prowadzić do zaburzeń wchłaniania i biegunek. Szczególnie duże zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje w okresie wzrastania.

Należy czynić wszelkie wysiłki, aby podawać dziecku produkty jak najlepiej wspierające jego rozwój i wzrastanie. Kiedy maluszek prawidłowo przybiera na masie ciała i jego rozwój psychoruchowy przebiega harmonijnie, mama może być pewna, że jej dziecko dostaje to, co najlepsze.

Odpowiednio zbilansowana dieta w okresie 1000 pierwszych dni życia malucha jest szczególnie ważna ze względu na intensywny rozwój dziecka, w tym jego układu pokarmowego.      


Lek. med. Izabela Migalska-Łyczko, pediatra, ekspert bebiklub.pl

INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama