Zdrowe przygotowywanie i przechowywanie posiłków

Mieszanki i kaszki przygotowuj tuż przed podaniem. Porcję mleka podawaj smykowi tuż przed wyjściem na plażę. Dzięki temu kolejny posiłek będziesz musiała przygotować dopiero za 2-3 godziny.

Na plażę lub wycieczkę zabieraj ze sobą termos z ciepłą wodą i pojemnik z odmierzoną porcją mieszanki.

Reklama

Soki i słoiczki zabieraj wyłącznie w oryginalnym, hermetycznie zamkniętym opakowaniu (przed podaniem sprawdź kapsel bezpieczeństwa). Latem wyrzucaj wszelkie niedopite i niedojedzone pokarmy - w czasie upałów szybko namnażają się w nich bakterie, które mogą spowodować żołądkowe rewolucje.

Suchy prowiant świetnie się sprawdza zwłaszcza na plaży, ale nie tylko. Ciastka, chrupki albo owoce i owocowe deserki w słoiczkach można podawać bez podgrzewania i żmudnego przygotowywania. Serki i jogurty ze względu na konieczność przechowywania w niskiej temperaturze, nie nadają się do zabrania na plażę (chyba że mają na opakowaniu informację, że nie trzeba trzymać ich w lodówce!). Woda do przygotowywania posiłków dla malucha nie używaj wody z kranu. Otwartą butelkę wody mineralnej możesz trzymać w chłodnym miejscu przez dobę. Nie podawaj niemowlęciu wody, która zagrzała się na słońcu albo wody z butelki, z której bezpośrednio pił dorosły.

Dowiedz się więcej na temat: przechowywać | wody | przechowywanie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje