Rybie tłuszcze w ciąży zwiększają odporność niemowląt

Liczne badania ostatnich lat potwierdzają, że długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, jak kwas dokozaheksaenowy (DHA) czy eikozapentaenowy (EPA), mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Niemowlęta kobiet, które w ciąży zażywały kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w tłustych rybach morskich i w glonach, mniej chorują i łagodniej przechodzą przeziębienie w pierwszych miesiącach życia - wynika z badań, które publikuje pismo "Pediatrics".

Reklama

Są one niezbędne m.in. do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, dlatego kobietom będącym w ciąży zaleca się zwiększenie spożycia tłustych ryb morskich, które są bogatym źródłem tych tłuszczów, bądź stosowanie suplementów diety z omega-3. Wiadomo też, że tłuszcze te mogą łagodzić stany zapalne i wzmacniać odporność.

Naukowcy z Emory University w Atlancie (stan Georgia) sprawdzali, czy podawanie kobietom w ciąży kwasu DHA może mieć wpływ na odporność ich przyszłego potomstwa. Badaniami objęto blisko 1.100 ciężarnych z Meksyku. Część z nich zażywała codziennie 400 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA), a część placebo. Podawanie suplementu diety rozpoczęto między 18. a 22. tygodniem ciąży i kontynuowano do porodu.

Wszystkie dzieci były karmione piersią, a w mleku matek, które stosowały DHA w ciąży wykryto większe ilości tego związku.

Dane na temat objawów infekcji udało się zebrać dla blisko 850 niemowląt, gdy ukończyły pierwszy, trzeci i szósty miesiąc życia.

U dzieci kobiet zażywających w ciąży suplementy z DHA stwierdzono skrócenie różnych objawów przeziębienia (łącznie o 24 proc.) w wieku jednego miesiąca. Krócej utrzymywał się u nich kaszel (o 26 proc.), wydzielina z dróg oddechowych (o 15 proc.) oraz świszczący oddech (o 30 proc.). Jedynym objawem chorobowym, który obserwowano u nich dłużej (o 22 proc.) był wyprysk na skórze.

Badacze obliczyli też, że w wieku trzech miesięcy dzieci mam stosujących DHA były krócej chore (o ok. 14 proc.) niż niemowlęta z grupy kontrolnej.

Po ukończeniu pół roku, u pociech kobiet zażywających kwas omega-3 w ciąży odnotowano skrócenie takich objawów chorobowych, jak gorączka (o 20 proc.), wydzielina z nosa (o 13 proc.), trudności z oddychaniem (o 54 proc.), wysypka (o 23 proc.), ale wydłużenie czasu, w którym dzieci wymiotowały (o 74 proc.).

Jak podsumowują autorzy pracy, zażywanie suplementów z kwasem DHA w ciąży zmniejsza ryzyko przeziębienia u dziecka w wieku jednego miesiąca, a także skraca utrzymywanie się objawów chorobowych u dzieci w pierwszym, trzecim i szóstym miesiącu życia.

"Nasze wyniki wskazują, że ciężarne spożywające 400 mg kwasu dokozaheksaenowego maja większe szanse na urodzenie zdrowszego dziecka. To zakrojone na szeroką skalę badanie uwypukla rolę zdrowego odżywiania się w ciąży" - komentuje kierująca badaniami dr Usha Ramakrishnan.

Badaczka razem ze swoimi współpracownikami wykazała wcześniej, że kobiety, które w swojej pierwszej ciąży otrzymywały 400 mg DHA dziennie, rodzą dzieci ważące średnio o 100 gram więcej.

PAP - Nauka w Polsce

INTERIA.PL/PAP

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje