Przygotowujemy mleko

1. Zagotuj wodę i ostudź ją do temperatury pokojowej. Następnie wlej do butelki odpowiednią ilość, zgodnie z tabelą żywienia widoczną na opakowaniu mleka modyfikowanego.

2. Wsyp do butelki ilość mleka zalecaną przez producenta. Właściwe proporcje mleka oraz wody gwarantują, że pokarm pozostanie lekkostrawny i będzie zawierał właściwe ilości składników odżywczych.

Reklama

Używaj miarki dołączonej do opakowania. Powinna być pełna, ale płaska. Aby wymieszać proszek z wodą, energicznie potrząśnij butelką.

3. Sprawdź, czy gotowy pokarm ma właściwą temperaturę (idealna to 35°C), wylewając kilka kropli na wewnętrzną stronę nadgarstka.

Powinnaś czuć przyjemne ciepło, a nie gorąco.

4. Po zakończeniu karmienia wylej z butelki resztki pokarmu, wyszoruj ją dokładnie specjalną szczotką (i delikatnym płynem do naczyń), a potem opłucz pod bieżącą wodą.

Umyj też wszystkie akcesoria.

Jeśli maluch nie skończył jeszcze pół roku, konieczne jest ich wysterylizowanie.

Dowiedz się więcej na temat: butelki | mleko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje