O tym warto wiedzieć

Badania wykazały bowiem, że podczas ciąży organizm łatwiej przyswaja potrzebne mu składniki odżywcze nawet z mniejszej ilości pożywienia.

Nadmierne tycie wynika przede wszystkim z niewiedzy przyszłych matek - tak wykazały badania brytyjskie. Dwie piąte z nich sądzi, że w ciąży trzeba jeść za dwoje, a ponad połowa spożywa większą, niż zalecana ilość kalorii.

Reklama

Tymczasem lepiej jeść zdrowe, ale mniej kaloryczne posiłki.

Badania wykazały bowiem, że podczas ciąży organizm łatwiej przyswaja potrzebne mu składniki odżywcze nawet z mniejszej ilości pożywienia.

W czasie ciąży wydzielanie leptyny, czyli hormonu wywołującego głód, jest zaburzone. Naukowcy twierdzą, że właśnie dlatego niektóre ciężarne mają napady wilczego apetytu, ochotę na słodycze i wszelkie bomby kaloryczne.

Tymczasem powinny bardzo uważać, ponieważ w odmiennym stanie zwalnia przemiana materii. Dzięki temu organizm może prawidłowo funkcjonować, dostając mniejsze ilości kalorii - jeśli dostarczy się ich za dużo, przybędzie kilka zbędnych kilogramów.

Dowiedz się więcej na temat: organizm | składniki odżywcze

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje