Jak rozszerzać dietę niemowlęcia?

Mój półroczny synek ma alergię na mleko. Podobno dziecko w tym wieku może też uczulić się na inne, teoretycznie bezpieczne pokarmy, jak marchewka czy ziemniaki... Jakie nowe produkty mogę zatem wprowadzać do diety synka, by nie nasilać alergii?

Proszę nie martwić się na zapas. Dzieci alergiczne powinny unikać jedynie produktów, na które są uczulone. Inne pokarmy mogą otrzymywać zgodnie ze schematem żywienia niemowląt.

Reklama

W pierwszym roku życia zdecydowanie najczęstszym, a czasem jedynym, alergenem jest mleko krowie. Najlepiej założyć tę optymistyczną wersję i do innych produktów podchodzić z zaufaniem. Oczywiście najpierw należy wprowadzać składniki o słabych właściwościach alergizujących. Bezpiecznym preparatem bezmlecznym przeznaczonym dla alergików jest Sinlac.

Dobrze tolerowane są prawie wszystkie warzywa gotowane (z wyjątkiem selera), mięso królika, indyka, kaczki, jagnięcia, ponadto ryż, gryka, kukurydza, różne kasze. Z owoców można podawać jabłka, gruszki, morele, jagody.

Należy oczywiście pamiętać, że u dzieci alergicznych nowy produkt trzeba wprowadzać ostrożnie, zaczynając od małych ilości, a potem dokładnie obserwować malucha. Na pewno zauważy pani wówczas nawet najmniejsze objawy alergiczne. Jeśli po pierwszej próbie nowego pokarmu nie wystąpią żadne niepokojące dolegliwości, można stopniowo zwiększać porcję produktu. Po tygodniu zaś warto zacząć wprowadzać następną nowinkę kulinarną.

Dowiedz się więcej na temat: rozszerzanie diety

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje