Herbatka dobra na wszystko

Pomoże podczas jesiennego przeziębienia i kłopotów z brzuszkiem. Którą wybrać i jak ją przygotować?

Wysoka gorączka, przemarznięcie, obniżona odporność czy niemowlęca kolka... Czy wiesz, że w złagodzeniu tych wszystkich dolegliwości pomogą napary z popularnych ziół? Dzięki nim nie tylko możesz uchronić brzdąca przed przyjmowaniem antybiotyków, ale też znacznie skrócić czas trwania infekcji. Poza tym ziołowe herbatki są dużo smaczniejsze od leków, więc maluszek nie powinien zbytnio protestować podczas ich picia. Przygotujesz je z torebek ekspresowych (do nabycia w aptekach lub sklepach zielarskich) albo granulek gotowych do rozpuszczenia w przegotowanej ciepłej albo chłodnej wodzie (herbatki granulowane dla niemowląt, np. HiPP, BoboVita, dostępne w sklepach i aptekach). Na pewno niejedną spośród proponowanych przez nas masz w swojej domowej apteczce. Sprawdź, na co pomagają i jak samodzielnie możesz je przygotować. Dzięki temu, gdy malucha zacznie "rozbierać" infekcja, sięgniesz po tę właściwą.

Reklama

Malinowa

Herbatkę stosuje się w chorobach bakteryjnych oraz wirusowych (przeziębienie, grypa, angina), które przebiegają z wysoką gorączką, jako środek napotny i rozgrzewający. Ponieważ maliny mogą wywoływać alergię, należy podawać ją dzieciom powyżej 1. roku.

- Jedną torebkę umieść w filiżance, zalej wrzątkiem, naparzaj pod przykryciem 10 minut. Podawaj malcowi 3-4 razy dziennie około 1/3 szklanki ciepłego naparu.

Z pokrzywy

U dzieci stosuje się ją jako środek ogólnie wzmacniający. Pomocniczo podaje się ją również w profilaktyce i leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych, niedokrwistości, zaburzeniach krzepliwości krwi, cukrzycy i chorobach skóry. - Torebkę herbatki włóż do szklanki, zalej wrzątkiem i przykryj. Zaparzaj przez 5-10 minut. Serwuj malcowi ok. 1/2 szklanki naparu 3-4 razy dziennie.

Z miodem i cytryną

Napary z dodatkiem cytryny stosuje się przy przeziębieniach, gdyż witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając rozprzestrzenianiu się infekcji. Z kolei miód działa przeciwbakteryjnie. - Do szklanki z ciepłą, przegotowaną wodą lub nieco ostudzonym naparem herbatki wciśnij ćwiartkę cytryny, dodaj dwie łyżeczki miodu i dokładnie wymieszaj. Podawaj malcowi do picia ciepłą, 2-3 razy dziennie...

Rumiankowa

Rumianek działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, wiatropędnie oraz odkażająco. Stosuje się go najczęściej w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Uwaga: rumianek może powodować reakcje alergiczne, dlatego niemowlętom należy podawać go ostrożnie. - W celu przygotowania naparu, zalej łyżeczkę suszu szklanką wrzątku. Jeśli masz herbatkę w torebkach, zalej jedną 3zklanki wrzącej wody i naparzaj przez 5 minut. Podawaj 2-3 razy dziennie.

Z czarnych jagód

Zawarte w jagodach garbniki neutralizują toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony śluzowe. Napary i odwary z owoców stosuje się przy nieżytach przewodu pokarmowego, są doskonałym środkiem przy biegunce u niemowląt i dzieci. - Jedną torebkę zalej wrzątkiem, zaparzaj pod przykryciem przez 10 minut. Podawaj maluchowi do picia po łyżeczce co 5-10 minut.

Koperkowa

Koperek działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Poza tym ułatwia maluchom oddawanie gazów, działa łagodnie uspokajająco, a także przeciwzapalnie na błonę śluzową i skórę. Herbatka z kopru włoskiego działa także mlekopędnie (zalecana karmiącym mamom). - Aby przygotować napar, zalej łyżkę stołową owoców szklanką wrzątku. Dawaj maluszkowi do picia po 5-7 łyżeczek 2-3 razy dziennie.

Miętowa

Łagodzi bóle skurczowe oraz zaburzenia trawienia. Pobudza wytwarzanie soków żołądkowych i żółci, pomaga w pracy jelit. Działa wiatropędnie, przeciwbakteryjnie, odkażająco. Latem, gdy panują upały, schłodzona doskonale orzeźwia. - Torebkę zalej szklanką wrzącej wody, przykryj, naparzaj 10 minut. Podawaj malcowi doraźnie, po 1szklanki naparu 2-4 razy dziennie 30-60 minut przed jedzeniem lub po posiłku.

Z lipy

Działa napotnie i przeciwgorączkowo przy grypie, przeziębieniach oraz chorobach górnych dróg oddechowych. Reguluje również pracę żołądka, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Łagodnie uspokaja. - Aby przygotować napar z lipy, torebkę herbatki zalej 2/3 szklanki wrzącej wody, naparzaj pod przykryciem przez 15 minut. Podawaj po 1/4 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami. Możesz dodać do naparu sok malinowy, miód lub sok z cytryny.

Konsultacja: lek. med. Barbara Gierowska-Bogusz, pediatra z Instytutu Matki i Dziecka.

Tekst: Magdalena Kowalska

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | wody | herbatka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje