Dlaczego ciąża sprzyja pojawieniu się cukrzycy?

Kiedy we krwi znajduje się zbyt dużo cukru (czyli glukozy pochodzącej ze strawionego pokarmu), trzustka zaczyna wydzielać insulinę - hormon, który obniża poziom cukru.

W czasie ciąży, gdy organizm przyszłej mamy doznaje dużych zmian hormonalnych, może dojść do zaburzeń zarówno w wydzielaniu, jak i oddziaływaniu insuliny. Niektóre hormony ciążowe (progesteron, estrogeny, laktogen łożyskowy i kortyzol) działają bowiem przeciwnie do insuliny, czyli podwyższają poziom cukru we krwi. W konsekwencji może to doprowadzić do cukrzycy. Najczęściej w takiej sytuacji wystarczy, gdy przyszła mama przejdzie na odpowiednią dietę (ograniczy spożycie cukrów), czasem jednak potrzebne są zastrzyki z insuliny. Jest to oczywiście kłopotliwe i niezbyt przyjemne, ale niezbędne: zbyt wysoki poziom glukozy we krwi jest bowiem niebezpieczny nie tylko dla przyszłej mamy, ale również dla jej dziecka lub dzieci. Na szczęście, po porodzie cukrzyca zwykle ustępuje samoistnie.

Dowiedz się więcej na temat: poziom cukru | W.E. | ciąża | cukrzycy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje