800 złotych za pizzę. To nie żart, to restauracja nad Bałtykiem
Wykwintne dania potrafią zaskoczyć ceną. W końcu najlepszej jakości składniki, nieoczekiwane kompozycje smakowe i umiejętności szefów kuchni mają swoją cenę. Kwoty rzędu kilkuset złotych za danie w najlepszych restauracjach świata nikogo już nie dziwią. Co jednak gdyby zapłacić tyle za… pizzę?
W internecie zrobiło się głośno o restauracji Casa di Paolo w Redzie na Pomorzu. Wszystko za sprawą youtubera MrKryha, który z okazji przypadającego kilka dni temu dnia pizzy postanowił spróbować najdroższej pizzy w Polsce. Kosztuje ona 799 zł i jest dostępna tylko na specjalne zamówienie.
Zobacz również: Idealna włoska pizza. Jak ją przygotować? Pizza chef zdradza swój sekret
Za cenę pizzy odpowiadają ekskluzywne składniki kulinarne, wykorzystane do jej przygotowania. Te luksusowe produkty odznaczają się wysoką jakością i nietypowym smakiem. Na najdroższej w Polsce pizzy można znaleźć:
- kawior z jesiotra syberyjskiego,
- świeżo startą czarna trufla,
- homara gotowanego w białym winie,
- jadalne złoto.
Youtuber podzielił się w komentarzu pod filmem orientacyjnymi cenami tych luksusowych składników. "Trufla 200 zł, kawior 200 zł, homar 120-150 zł, jadalne złoto około 80 zł, ciasto barwione węglem ręcznie wyrabiane, wino, mozzarella fior di latte (jeszcze z kilkanaście zł)" - wymienił.
W swoim filmie MrKryha opowiada o daniu, opisując jego smak w następujący sposób:
Zobacz również: Makłowicz jest przeciw, ale Polacy ją kochają! Prosty przepis na pizzę hawajską
Youtuber zapytał też internautów, co sądzą o takiej pizzy i czy sami by się na nią skusili. Opinie pod filmem są wyraźnie podzielone.