7 zasad gotowania dla całej rodziny

Aby roczny maluch mógł zjeść obiad razem z mamą i tatą, w kuchni trzeba wprowadzić nowe reguły!

I.  Dostosuj menu do możliwości dziecka:  mięso musi być bardzo miękkie, soczyste, zupa łagodna w smaku, ryż czy kasza lekko rozgotowane, a ziemniaki pokrojone lub tłuczone.

Reklama

II.  Gotując, używaj jak najmniej soli i cukru: maluch powinien się przyzwyczaić do naturalnych smaków.

III.  Sałatki i surówki podawaj codziennie:  przygotowuj je tuż przed posiłkiem, aby zachowały większość witamin, i rozdrabniaj odpowiednio do umiejętności gryzienia dziecka.

IV.  Do posiłków używaj tylko tłuszczów wysokiej jakości: masła, wysokogatunkowej margaryny kubkowej, oliwy i olejów roślinnych, np. rzepakowego, słonecznikowego.

V.  Potrawy smażone serwuj najwyżej 1-2 razy w tygodniu: są ciężkostrawne. W zamian gotuj (także na parze), duś i piecz.

VI.  Zrezygnuj z przyrządzania dań na bazie półproduktów:  np. kostek rosołowych, zup w proszku. Zwykle zawierają glutaminian sodu, a także inne nieodpowiednie dla dziecka dodatki.

VII. Do popijania podawaj wodę: w przeciwieństwie do słodkich napojów nie jest sycąca, więc nie odbiera dziecku apetytu.

Dowiedz się więcej na temat: dziecko | jedzenie | picie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje