4 rady dietetyka

Nie wiesz, w jakiej ilości i jak często powinnaś je serwować? Ile czasu możesz przechować po ugotowaniu w lodówce? Tu znajdziesz odpowiedź.

Ÿ Mięso podajemy dziecku 5-7 razy w tygodniu (1-2 razy tygodniowo możemy zastąpić je rybą).

Reklama

Ÿ Pierwszą porcję kurczaka czy królika smyk powinien dostać po 5. miesiącu (jeśli jest karmiony butelką), a po 6. miesiącu (gdy żywi się mlekiem mamy). Dodajemy do zupki lub papki jarzynowej.

Ÿ Niemowlę powinno zjadać dziennie 10 g mięsa (po ugotowaniu), maluch po 1. urodzinach ok. 20 g plus 1-2 plasterki wysokogatunkowej wędliny. W jadłospisie trzylatka powinno się co dzień znaleźć ok. 35 g mięsa oraz 2-3 plasterki wędliny.

Ÿ Nie musisz gotować porcji mięska codziennie, możesz przygotować je maluchowi na 2-3 dni i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Najlepiej przechowywać je osobno, gdyż razem z warzywami może zepsuć się szybciej.

Dowiedz się więcej na temat: rad | dietetyk

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje