Zupka ryżowa z żółtkiem (po 6. miesiącu)

Taką zupę polecamy maluszkom, które skończyły sześć miesięcy, albo osobom będącym na diecie. Dorośli mogą doprawić ją ziołami, takimi jak oregano, czy cząber. Zyska wtedy wyrazisty smak.

Gdy zupa wyjdzie za gęsta, dolej odrobinę wody.
Gdy zupa wyjdzie za gęsta, dolej odrobinę wody. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 ziemniaka
  • 1-2 łyżeczki kaszki ryżowej
  • 1/2 żółtka
  • łyżeczka masła lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Jarzyny starannie umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i pokrój na drobne kawałki. Włóż do wrzątku i gotuj do miękkości.

2. Jajko umyj w gorącej wodzie, sparz i ugotuj na twardo. Delikatnie oddziel białko od żółtka.

3. Do ugotowanych warzyw dodaj pół przetartego na miazgę żółtka.

4. Kaszkę rozrób w około 50 ml przegotowanej wody.

5. Połącz wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj.

6. Dodaj masło lub oliwę i ponownie zagotuj zupkę.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas