Zupa z ciecierzycą

Polecamy tę sycącą i rozgrzewającą zupę.

Zupa z ciecierzycą sprawdzi się nie tylko w zimne dni
Zupa z ciecierzycą sprawdzi się nie tylko w zimne dni123RF/PICSEL

Ciecierzycę włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 8 godz. Po tym czasie odcedź i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie zalej zimną wodą, gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 60 min, aż zmięknie. Odcedź na sicie.

Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w talarki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej i partiami smaż mięso, aż do lekkiego zrumienienia (jeśli włożysz na raz za dużo mięsa, to puści ono sos i nie da się go zrumienić). Przełóż je do garnka i zalej gorącym bulionem. Dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu. Na patelni na rozgrzanym oleju przesmaż pokrojone pory. Przełóż je do garnka, gotuj 20-40 min, aż mięso zmięknie. Następnie dodaj ziemniaki, gotuj ok. 20 min. Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę, gałkę oraz imbir. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przelej na talerze, posyp posiekaną natką.

Pyszny przepis na zupę brokułowąInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas