Zupa z brzoskwiń, pomarańczy i moreli

Ta zupa jest wyjątkowa. Smakuje jak aksamitny deser, orzeźwia i dostarcza naszemu organizmowi wielu witamin. Daj się skusić na brzoskwiniowo-pomarańczowo-morelową przygodę. Smacznego!

Taka zupa smakuje wyjątkowo.
Taka zupa smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • cynamon
  • 2 goździki
  • 1 kg słodkich pomarańczy
  • 5 suszonych moreli
  • 1/2 kg brzoskwiń
  • 2 duże jabłka
  • miód lub cukier

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Morele zamoczyć w letniej wodzie na 15 minut, odsączyć, pokroić. Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, po czym pokroić w kawałki razem z brzoskwiniami. Zalać woda, dodać goździki i cynamon do smaku, gotować do miękkości. Ostudzić i zmiksować.

Jedną pomarańczę wyszorować, sparzyć gorącą wodą, osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Skórkę dodać do musu jabłkowo-brzoskwiniowego. Obraną pomarańczę pokroić w plasterki i odłożyć. Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok i połączyć go ze zmiksowanymi owocami. Zupę doprawić do smaku miodem lub cukrem i schłodzić. Przelać do niewielkich miseczek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas