Zupa ogórkowa

Sprawdzony przepis na pyszny obiad.

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • pęczek włoszczyzny
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1/2 szklanki soku z ogórków
  • sól
  • 3/4 szklanki śmietany
  • pieprz
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

1. Umyj udka z kurczaka. Zalej je 1,5 l zimnej wody. Dodaj obraną i umytą włoszczyznę. Gotuj przez minimum 40 minut na małym ogniu.

Reklama

2. Obierz ogórki i zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Duś 10 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.

3. Przecedź wywar, włóż do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Dodaj uduszone ogórki i wlej resztę soku z ogórków. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.

4. Zupę dopraw śmietaną wymieszaną z mąką, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, obficie posyp zieleniną.

Dowiedz się więcej na temat: zupa ogórkowa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje