Zupa cebulowa

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 5-6 porcji.

Zupa cebulowa
Zupa cebulowamateriały prasowe

Pokrój cebulę w półkrążki. Roztop masło, zbierz piankę. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie i nabierze koloru.

Dodaj bulion, ziele angielskie, pietruszkę, liście laurowe i tymianek. Dopraw solą i cukrem. Zamieszaj i gotuj ok. 15 minut.

Z kromek odetnij skórkę. Kromki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 5-10 minut.

Dodaj calvados i gotuj, aż calvados wyparuje. Podawaj z grzanką.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas